Problém jménem Biden. Mohl by potopit i demokraty v Kongresu, míní amerikanista

Americký prezident Joe Biden

Čím mohl Biden podle amerikanisty Kozáka poškodit demokraty?

Prohra Joea Bidena v prezidentských volbách by mohla potopit celou Demokratickou stranu v Kongresu Spojených států, čímž by republikáni nad zákonodárným orgánem převzali moc. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl amerikanista Kryštof Kozák. Šéf Bílého domu si podle něj v očekávaném proslovu možná dovolí říct i něco, co není u voličů populární, jelikož již nemá tolik politické odpovědnosti k dalšímu volebnímu období.

Amerikanista připomněl, že za rozhodnutím současného amerického prezidenta neobhajovat na podzim mandát stojí z velké části vnitrostranický spor. „Biden podle některých analýz bral velmi těžce, jak mu kolegové z Demokratické strany až neuctivě naznačovali, ať odstoupí z voleb,“ poznamenal v pořadu Nový den.

K TÉMATU: Biden by měl okamžitě rezignovat na post prezidenta, hřmí republikáni. Bílý dům to odmítl

Šéf americké administrativy tak prý nechtěl v listopadovém klání o křeslo prezidenta poškodit stranu jako celek. „Jakožto zkušený politik pochopil, že se při té příležitosti volí celek, tedy celá Sněmovna reprezentantů a třetina Senátu. Případná prohra by byla nejen pro něj osobně bolestivá, ale mohla by potopit demokraty,“ zdůraznil expert s tím, že by došlo k převzetí kontroly republikány nad Kongresem.

Biden by měl během týdne v souvislosti se svým rozhodnutím promluvit k americké veřejnosti. Podle Kozáka lze očekávat spíše konvenční řeč. „Nejspíše zmíní, že se chce více věnovat rodině a že nastal čas vybudovat mladší generaci politických lídrů,“ myslí si.

„Jelikož se ale jedná svým způsobem o ‚závěrečnou‘ řeč, možná si dovolí hovořit otevřeněji a zmíní se i o tématech, která nyní nejsou u voličů populární. Když se neuchází o znovuzvolení, nemusí být tolik opatrný na každé slovo,“ shrnul odborník ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Biden měl i přes své problémy větší šance než Harrisová, míní expert. Očekává ostrého Trumpa

Tagy:
prezidentské volby politika Joe Biden Demokratická strana USA amerikanista Kongres Spojených států amerických Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Senát Spojených států amerických Kryštof Kozák