Biden by měl okamžitě rezignovat na post prezidenta, hřmí republikáni. Bílý dům to odmítl

Prezident USA Joe Biden

Biden vzdal volby na prezidenta USA

Pokud Joe Biden není způsobilý kandidovat na prezidenta, není ani způsobilý vykonávat svou funkci a musí okamžitě rezignovat. Vzkaz, který americké hlavě státu poslal šéf Sněmovny reprezentantů Mike Johnson, zazněl i od dalších republikánů. Servítky si nebral ani dosavadní vyzyvatel do podzimního prezidentského klání Donald Trump. Biden však hodlá navzdory ukončení kampaně za znovuzvolení dokončit svůj současný prezidentský mandát, uvedl v prohlášení Bílý dům.

„V tomto bezprecedentním okamžiku amerických dějin si musíme ujasnit, co se právě stalo. Demokratická strana vytlačila svého kandidáta z volebních lístků, a to jen něco málo přes sto dní před volbami,“ napsal na sociální síti X Johnson. Pokračoval s tím, že demokraté „zneplatnili více než čtrnáct milionů hlasů Američanů, kteří si Bidena zvolili jako svého kandidáta“.

ČTĚTE TAKÉ: Demokraté mají o Bidenově náhradníkovi jasno, píše CNN. Kdo může vyzvat Trumpa ve volbách?

I další republikáni – jako druhý nejvýše postavený republikán ve Sněmovně reprezentantů Steve Scalise – tvrdí, že postup Demokratické strany ignoruje přání jejích voličů, kteří se v primárkách vyslovili pro Bidenovu kandidaturu.

„Vyhlídky strany nejsou o nic lepší ani nyní s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, která spoluzodpovídá za katastrofální politické neúspěchy Bidenovy vlády,“ rýpl si Johnson mimo jiné do možné „náhrady“ za Bidena v podzimním volebním klání.

Johnson je jako předseda Sněmovny reprezentantů třetím nejvýše postaveným ústavním činitelem v USA po prezidentovi Bidenovi a viceprezidentce Kamale Harrisové.

V závěru svého příspěvku připojil jasnou výzvu: „Pokud Joe Biden není způsobilý kandidovat na prezidenta, není způsobilý vykonávat tuto funkci. Musí na svůj úřad okamžitě rezignovat. Pátý listopad je příliš daleko,“ dodal Johnson. Obdobný vzkaz na své sociální sítě přiložil i kandidát na viceprezidenta Vance.

„Pokud Joe Biden ukončí svou volební kampaň, jak může ospravedlnit své setrvání v prezidentském úřadu? Nekandidovat na znovuzvolení by znamenalo jasné přiznání, že prezident Trump měl celou dobu pravdu v tom, že Biden není dostatečně duševně způsobilý k výkonu funkce vrchního velitele. Neexistuje žádná střední cesta,“ uvedl.

Bidenovy škody rychle napravíme

Do současného amerického prezidenta se opřel také Trump. „Křivák Joe Biden nebyl způsobilý kandidovat na prezidenta a rozhodně není způsobilý vykonávat svou funkci – a nikdy nebyl. Prezidentské funkce dosáhl jen díky lžím, fake news a tomu, že neopustil svůj suterén,“ napsal na své sociální síti Truth Social.

Vzkázal, že všichni kolem Bidena – včetně jeho lékaře a médií – věděli, že není schopen být prezidentem. „A teď se podívejte, co udělal s naší zemí, když přes naše hranice přicházejí miliony lidí, zcela neprověřených, mnozí z věznic, psychiatrických léčeben a rekordní počet teroristů. Kvůli jeho prezidentství budeme velmi trpět, ale škody, které napáchal, velmi rychle napravíme,“ dodal.

K Bidenově okamžité rezignaci vyzvala také další vysoce postavená republikánská členka Sněmovny reprezentantů Elise Stefaniková. „Pokud Joe Biden není schopen usilovat o znovuzvolení, není způsobilý sloužit jako prezident Spojených států. Musí okamžitě rezignovat,“ uvedla.

Biden z funkce neodstoupí

Bílý dům zdůraznil, že Biden hodlá prezidentský mandát dokončit. V prohlášení uvedl, že Biden po svém republikánském předchůdci Donaldovi Trumpovi „zdědil hospodářství ve volném pádu, raketově rostoucí míru násilné kriminality a spojenectví na cucky“. Podle zástupců současné administrativy ale Biden trend otočil a dosáhl „největšího hospodářského růstu na světě a nejnižší míry násilné kriminality za téměř 50 let, zatímco je NATO větší než kdy dřív“.

„Těší se, že dokončí svůj mandát a americkému lidu přinese historické výsledky,“ dodal v prohlášení Bílý dům.

Jednaosmdesátiletý Biden čelil v posledních týdnech tlaku zevnitř své Demokratické strany na odstoupení z boje o Bílý dům zejména v souvislosti s nepovedeným výkonem v červnové debatě s republikánským prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem. Ta rozvířila otázky o jeho zdravotním stavu a schopnostech zvládat po další roky náročnou funkci.

Na Harrisovou, která již potvrdila záměr usilovat o Bílý dům, začali útočit i další republikáni. Syn bývalého prezidenta Trumpa, Donald, napsal na síti X, že „jediný rozdíl mezi Bidenem a Harrisovou je, že nynější viceprezidentka je ještě liberálnější a méně kompetentní než Joe“. „A to je co říct,“ dodal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Harrisová ve volbách? Obávám se podprahového sexismu a nechutných útoků, říká amerikanista

Tagy:
prezident politika kritika Joe Biden volby Republikánská strana vláda USA Donald Trump kandidatura hlava státu prezidentské volby v USA 2024 Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Mike Johnson J. D. Vance