ANALÝZA Muskova rozhovoru s Trumpem: Exprezident šířil lži, s miliardářem se chválili

Elon Musk udělal rozhovor s Donaldem Trumpem.

Trump mluvil s Muskem

Rozhovor nejbohatšího muže planety Elona Muska s americkým exprezidentem a republikánským nominantem Donaldem Trumpem byl hojně očekáván, ale nakonec toho příliš nového neukázal. Musk, který poslední dobou často a ostře kritizuje tradiční média, v roli moderátora úplně neoslnil. Trump zase znovu šířil lži a dezinformace, které již byly mnohokrát vyvráceny. Jak interview, které republikáni nazvali „rozhovor roku“, probíhalo?

Rozhovor byl poměrně silně propagován. Republikáni hovořili o „rozhovoru roku“, Musk pro změnu sliboval interview „bez předem daného scénáře“.

ČTĚTE TAKÉ: Budíček pro Trumpa, exprezident ztrácí klíčové státy. Harrisová mu bere Pensylvánii i Wisconsin

Musk je znám svou kritikou tradičních médií a novinářů. Nyní měl možnost si sám řemeslo žurnalisty vyzkoušet. Nutno podotknout, že žádná sláva to z jeho strany nebyla. Trump totiž během vysílání znovu předhodil řadu lží, polopravd a vyvrácených dezinformací, přičemž Musk mu jeho výroky prakticky nerozporoval.

Obě osobnosti si místo toho notovaly a vzájemně si chválily své počiny. Trump nejbohatšího muže označil v souvislosti se šetřením financí za „nejlepšího škrtače“. „Jen tak si přijdeš a řekneš (svým zaměstnancům): ‚Chcete skončit?’ Oni jdou do stávky – a nebudu říkat název té společnosti – a ty jim řekneš: ‚Tak jo, všichni máte padáka’,“ pochválil exprezident Muska.

Většina rozhovoru však byla právě přesycená sérií lží. Stanice CNN zanalyzovala celou řadu z nich. „Kriminalita roste až ke stropu,“ pronesl například republikánský exprezident, ačkoliv míra zločinnosti se v USA za poslední rok značně snížila, jak uvádí zmiňovaná stanice s odkazem na oficiální data. A především se zdá, že trend je klesající. Jen za první čtvrtletí zaznamenaly USA o 26 procent méně vražd než v předcházejícím období. Násilných zločinů ubylo v tomto období podle FBI o 15 procent.

Stejně tak byl Trump mimo ohledně inflace. „Myslím, že máme nejhorší inflaci za 100 let. Říkají, že jen za 48 let, ale tomu já nevěřím,“ řekl Muskovi Trump i přesto, že inflace v USA klesá, činí nyní jen lehce přes tři procenta. Nutno však podotknout, že v červnu 2022, tedy v době, kdy už byl u moci prezident Joe Biden, činila inflace v USA přes devět procent. Taková byla naposledy na začátku 80. let.

Nepřítel jménem Kamala

Republikánský exprezident se v rozhovoru snažil získat potenciální voliče pro podzimní volby. Nepřekvapí tak kritika jeho rivalky z Demokratické strany Kamaly Harrisové. „Chce propustit všechny vězně, kteří jsou ve vazbě. A to jsou tam někteří hodně špatní chlapi,“ řekl například Trump. CNN přispěchala se slovy, že žádný takový výrok ani slib současná viceprezidentka nevyřkla.

Stejně tak se na Harrisovou už dlouhodobě snaží navléci situaci s nelegální migrací. „Ona byla hraniční car a lidé nemohou dovolit, aby jim jejich dezinformační kampaň prošla. Teď dělá, jako by se jí to netýkalo, ale bylo to naprosto v její režii,“ snažil se Trump namočit Harrisovou do problematiky nelegální migrace, ačkoliv viceprezidentka nestojí v čele americké správy pohraničí. Tu řeší ministr národní bezpečnosti Alejandro Mayorkas. Harrisová podle CNN v předešlých letech pouze jednala s několika státy Latinské Ameriky, se kterými migraci řešila.

Stejně tak byly liché i jeho výroky, že „do USA proudí měsíčně miliony lidí“. Největší počet nově příchozích migrantů za poslední dobu USA zaznamenaly v prosinci loňského roku – přes 370 tisíc.

Lži o volbách i počtu posluchačů

Na přetřes přišly i volby v roce 2020, které Trump sice prohrál, ale dodnes oficiálně svoji porážku s Joem Bidenem neuznal. To mělo za následek útok jeho příznivců na Kapitol 6. ledna 2021. Trump, který své fanoušky tehdy vyprovokoval k pochodu na Kongres, Muskovi tvrdil, že „nic špatného neprovedl“ a volby znovu označil za „zmanipulované“.

Lži se Trump dopustil i ohledně samotného počtu posluchačů, kteří sledovali jeho rozhovor s Muskem. „Máš tu plno lidí, co poslouchá, asi až 60 milionů,“ tvrdil Trump v době, kdy počet posluchačů činil jen lehce přes jeden milion.

Nakonec rozhovor trval zhruba dvě hodiny. Vrcholem poslechovosti byla 1,3 milionu uživatelů, kteří se k poslechu rozhovoru připojili. Musk Trumpa už několikrát veřejně podpořil a dokonce mu přislíbil finanční pomoc na měsíční bázi.

Tagy: