Budíček pro Trumpa, exprezident ztrácí klíčové státy. Harrisová mu bere Pensylvánii i Wisconsin

Demokratická prezidentská kandidátka Kamala Harrisová začíná přebírat momentum v klíčových amerických státech. Podle průzkumu listu The New York Times vede nad republikánem Donaldem Trumpem v Michiganu, Pensylvánii i Wisconsinu.

Když byl ve volebním závodu ještě prezident Joe Biden, Trump ho drtil ve všech swing states – tedy státech, kde se volební sentiment napříč lety nejvíce přelévá a tudíž se tam nejvíce rozhoduje o vítězi. Když ale Biden odstoupil z kampaně a hlavní nominantou demokratů se stala jeho viceprezidentka Kamala Harrisová, situace se začala dramaticky otáčet.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trumpa srovnal s Hitlerem, teď s ním kandiduje. Kdo je možný viceprezident J. D. Vance?

Volební klání se znovu srovnalo a láká na napínavou bitvu. Harrisová dokonce v některých generálních průzkumech nad Trumpem vede. Ba co víc – přejímá iniciativu i ve zmíněných swing states.

Dokazuje to nejnovější průzkum listu The New York Times a Siena College. Z něj vyplývá, že Harrisová začíná vést v Michiganu, Pensylvánii a Wisconsinu. V každém z těchto států by získala 50 procentních bodů, Trump 46. Když Biden v roce 2020 volby vyhrál, v Michiganu, Pensylvánii i Wisconsinu zvítězil. Zvláště ve Wisconsinu byl ale souboj mimořádně těsný.

Vzestup Harrisové

Teď získává sentiment na těchto volebních bojištích i Harrisová. „Ve třech těchto volebních obvodech má Harrisová silnější pozici než Biden v květnu, a to u většiny demografických skupin, včetně bílých voličů bez vysokoškolského vzdělání. Lépe se jí daří u klíčových částí koalice Demokratické strany, které se pod vedením Bidena začaly rozpadat, zejména u černošských a mladých voličů. Zdá se však, že si udržuje i starší voliče, kteří patřili k nejhorlivějším prezidentovým stoupencům,“ analyzuje list The New York Times.

Mezi důvody obratu řadí americké médium především fakt, že voliči očekávají od Harrisové lepší řešení ekonomické situace než od Bidena. Ve srovnání s Trumpem pak lidé vnímají viceprezidentku jako inteligentnější.

Volební agregátor FiveThirtyEight ukazuje, že Harrisová boduje i v průzkumech, které se soustředí na celé Spojené státy a které tedy mohou nejvěrněji předpovídat volební výsledky. Současně v nich Harrisová vede nad Trumpem v průměru o 2,1 procentního bodu. Upozornil na to list The Guardian.

List The New York Times naznačil, že Trumpa může táhnout dolů i J. D. Vance, kterého si vybral jako svého viceprezidenta. Řadě lidí totiž vousatý senátor z Ohia nesedí.

„Ve všech třech zmíněných státech je Vance nezávislými voliči vnímán značně nepříznivě. Přibližně třetina z nich uvedla, že je nespokojena, a dalších 17 procent je kvůli jeho výběru dokonce naštvaná,“ uvedl list The New York Times.

Ačkoli jsou Trump a Vance v současnosti jedna ruka, ještě před volbami v roce 2016 tomu bylo jinak. Vance byl výrazným Trumpovým kritikem. Senátor dokonce nazval exprezidenta „idiotem“ a v soukromé korespondenci ho srovnával s nacistickým diktátorem Adolfem Hitlerem. Poukázala na to agentura Reuters.

VIDEO: Potvrzeno. Do voleb půjde Harrisová, v hlasování o nominaci získala 99 % hlasů demokratů

Tagy: