ANKETA: Hrozí Vánoce v lockdownu? Zeptali jsme se politiků i odborníků

Hrozí Čechům kvůli covidu Vánoce v lockdownu? Redakce CNN Prima NEWS se ptala několika politiků i odborníků. Vzhledem k vývoji pandemie volá po celostátní uzávěře na Slovensku například prezidentka Zuzana Čaputová, lockdown už zavedlo jako první v EU také Rakousko.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Sněmovny a šéfka TOP 09

Podle šéfky dolní parlamentní komory Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) je potřeba především dodržovat proticovidová opatření. „Měli bychom dělat vše pro to, abychom nebyli v lockdownu, nezkolabovaly nemocnice a šíření epidemie se podařilo usměrnit. Proto je nutné, aby bylo více vymáháno dodržování platných opatření a lidé byli zodpovědní a obezřetní,“ reagovala.

Zásadní podle ní je, aby se očkovalo co nejvíc lidí. „V nemocnicích se bohužel musí omezit plánované operace, ale také musí vláda zlepšit proočkovanost rizikové skupiny, a to včetně posilující dávky,“ dodala.

Zbyněk Stanjura, předseda poslanců ODS a kandidát na ministra financí

Lockdown o Vánocích podle šéfa poslanců ODS a adepta na ministra financí Zbyňka Stanjury nehrozí. „Je to závažná věc. Myslím, že lockdown na Vánoce nebude. K tomu by musel být nouzový stav. Vláda po jednání s hejtmany řekla, že nouzový stav nebude. S tím naprosto souhlasím,“ podotkl.

Podle něj záleží na tom, kdo bude během vánočních svátků vládnout. „Uvidíme, jestli vláda Petra Fialy nebo Andreje Babiše. Myslím, že nemůžeme opakovat modely s nouzovým stavem. Konkrétní kroky představíme ve středu v 9 hodin ráno. Lockdown to nebude,“ řekl a doplnil, že případný nouzový stav zavedený končící vládou může sněmovní většina budoucího kabinetu zrušit.

Karel Havlíček (ANO), vicepremiér, ministr průmyslu a dopravy v demisi

Lockdown zatím nechce ani vláda Andreje Babiše (ANO). „Několikrát jsme řekli, že lockdown nechystáme. Pokud vím, tak se k němu nechystá ani případná budoucí vláda. Opatření, která jsme udělali a platí od 22. listopadu, tak omezila neočkované obyvatele,“ reagoval končící ministr, přestože ministerstvo zdravotnictví o možnosti celostátní uzávěry nahlas mluvilo.

Jan Hamáček (ČSSD), vicepremiér a ministr vnitra v demisi

Premiér Andrej Babiš (ANO) sice ujistil, že žádný lockdown už Česko nečeká. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) si ale tak jistý není. „Když vidím predikce, tak se obávám, že není možné vyloučit žádné opatření. Vše musí směřovat k tomu, aby se epidemie zlomila. Jsme ve stejné diskuzi jako na jaře. Některá čísla jsou navíc horší, ale ještě že máme vakcíny. Kdyby nebyly, nemocnice už zkolabovaly,“ reagoval na dotaz.

Jan Trnka, biochemik

Podle biochemika Jana Trnky je možné, že situace bude čím dál horší. „Nemusíme čekat ani do Vánoc. Přes rodiče se to přenáší dál a jistě i k prarodičům. Již v uplynulých vlnách jsme viděli, že to většinou začínalo u dětí. Vidíme to všichni kolem sebe, že děti nakazí své rodiče, takže je to nepochybně problém a potenciálně bude ještě větší,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Václav Hořejší, mikrobiolog a imunolog

Mikrobiolog Václav Hořejší si myslí, že do Vánoc už bude společnost promořená. „Do té doby bude všechno promořeno. Epidemie postupuje velmi rychle a neklade se jí žádný odpor. Skoro to už ani nemůže být horší, než je tomu dnes,“ komentoval aktuální situaci. „Očekávám, že situace bude za několik týdnů spíše stagnovat, pokud se neudělají nějaká zásadnější opatření. Musíme doufat, že při takové fatalistické strategii vydrží naše zdravotnictví,“ doplnil.

Roman Prymula, exministr zdravotnictví a epidemiolog

Epidemiolog Roman Prymula na dotaz CNN Prima NEWS nereagoval. Na začátku listopadu se ale tvářil na otázku nutného lockdownu optimisticky, varoval však před nedodržováním opatření. „Myslím si, že ta vlna určitě poklesne – může se vyčerpat už v listopadu – a o Vánocích by mohlo být relativně klidněji. Ale nedá se to úplně predikovat, protože lidé opatření příliš nedodržují. To je faktor, který vše bude ovlivňovat,“ řekl..

Jaroslav Flegr, evoluční biolog

„Domnívám se, že závěr roku bude lepší než to, co nás čeká na konci listopadu a v prvním týdnu v prosinci,“ uvedl Jaroslav Flegr minulý týden v Hlavních Zprávách na CNN Prima NEWS. „Opět se nám rozpadne nemocniční péče, budou plné JIP, všude bude covidárium a zase se zavede lockdown. Za 14 dnů po lockdownu budou čísla opět klesat,“ míní.

Obává se také toho, že se současná covidová vlna protáhne a spojí se s tou lednovou. „Která samozřejmě bude horší. Víme, že infekčnost tohoto viru v zimě rapidně stoupá. Takže osobně tipuju, že budou vlny dvě a na konci roku to bude o něco lepší než v polovině prosince,“ vysvětlil.

Tagy: