Aqualand Moravia zažil v roce 2021 rekordní letní sezónu, plánuje investice za miliardu korun

Aqualand Moravia zažil v uplynulém roce 2021 nejúspěšnější letní sezónu za dobu své existence. Ačkoliv měla na celkovou návštěvnost vliv pandemie, a s ní související omezení, hlásí největší český aquapark téměř stejný počet návštěvníků jako v roce 2020. Omezení a uzavírky přitom ovlivnily polovinu roku. Návštěvnost se podařilo „dohnat“ díky novinkám, které opět rozšířily kapacitu areálu. Za rok 2021 aquapark otevřel nový dětský hrad, čímž dokončil první etapu rozšiřování, jenž v součtu vyšla na 200 milionů korun. Nyní jej čeká v následujících třech letech další významné rozšíření s investicemi v hodnotě miliardy korun. Hlavním nováčkem přitom bude nový hotel. Dokončit se má také nový parkovací dům.

Aqualand Moravia hodnotí uplynulý rok 2021, který významně ovlivnila pandemická situace a také zvyšující se náklady na energie. Skokové zdražení energií s sebou přineslo zvýšení nákladů na provoz v řádu desítek milionů korun ročně. „I přesto, že byl rok 2021 zvláště v prostředí našeho odvětví zasažen celosvětovými událostmi, Aqualand Moravia obsloužil za tento rok téměř stejný počet návštěvníků, jako v roce 2020. Zásadní byla dostavba letní části areálu, která tento rok byla rozšířena o dětský vodní svět v podobě obrovského hradu, který má další čtyři dětské tobogány. Dá se tak říci, že letní období lze považovat za velmi úspěšné a pomohlo nám vykrýt ztrátu z jiných měsíců. Aqualand Moravia tak neskončil v červených číslech, i když jsem nedosáhli na plánovaný hospodářský výsledek,“ shrnuje rok 2021 ředitel Aqualandu Moravia Petr Pavlacký. Aquaparku pomohla také zimní sezóna, kdy lidé dojížděli naopak do wellness či do teplých termálních bazénů, které jsou napájeny vodou z místního termálního zdroje vody 3G Mušov. V létě 2021 pak byla návštěvnost během léta vyšší o jednu pětinu ve srovnání s rokem 2020.

Aqualand Moravia nejvíce navštěvovali lidé z Čech a Prahy, ubylo Slováků a Rakušanů

I rok 2021 byl nadále kvůli pandemické situaci doprovázen úbytkem návštěvníků ze Slovenska a Rakouska, kteří se před pandemií souhrnně podíleli na návštěvnosti aquaparku až 30 procenty. Naopak výrazně vzrostl podíl návštěvníků z Čech a Prahy. „Pražané se dokonce během letní sezóny stali ze všech obyvatel krajů ČR těmi, kteří zavítali do Aqualandu Moravia nejvíce, což se stalo poprvé v historii,“ dodává marketingový manažer Aqualand Moravia Tomáše Svoboda. Dále se zvýšila návštěvnost rodin s dětmi, čemuž zvláště v letní sezóně pravděpodobně pomohla výstavba a otevření nového vodního dětského hradu a jeho marketingová propagace.

Během uzavřených měsíců aquapark využil čas na výměnu podlah v hale atrakcí či například kompletně vyměnil vzduchotechniku. Právě její technologie využívají zbytkové teplo, čímž může provoz ušetřit nejen náklady za energie, ale také životní prostředí. „I rok 2022, včetně let následujících, se ponesou ve znamení vylepšování technologií s cílem snížit energetickou náročnost tak, abychom alespoň částečně odvrátili až několikanásobně vyšší ceny energií. Už nyní využíváme zbytkového tepla, kterým navíc vytápíme nově tubusy tobogánů v hale atrakcí. Dokončujeme dále projekt na vlastní čištění bazénových vod, kdy opět tato investice přispěje k šetření nákladů, ale zejména bude šetrná k životnímu prostředí,“ vysvětluje dále Petr Pavlacký.

Další novinky? Aqualand Moravia plánuje investice v hodnotě miliardy korun, a to na další tři roky

Jaké plány má jihomoravský aquapark dál? Aktuálně připravuje novou etapu rozšíření, jenž nese investice v hodnotě 1 miliardy korun po dobu následujících tří let. „Hlavním přírůstkem bude nový unikátní hotel, který posílí kapacitu našeho hotelu Aqualand Inn. Právě ten je během roku často zcela vyprodaný. Z menších investičních akcí plánujeme obnovu dětského vnitřního bazénu, který přinese nové atrakce a budeme také pokračovat v automatizaci a zvyšování rychlosti odbavení návštěvníků při vstupu či odchodu z areálu,“ říká Petr Pavlacký. Další novinkou, která bude už brzy v provozu, je nový moderní photopoint ve vnitřní i letní části areálu. Ten umožní udělat fotku z jízdy na tobogánech nejen na papíře, ale také bude propojen se sociálními sítěmi. Zmíněný hotel Aqualand Inn do roku 2021 vkročil též se zavřením z důvodu lockdownu, nicméně během uzavření se věnoval rekonstrukci pokojů. „Hotel jsme otevřeli zároveň s aquaparkem, tedy 10. 6. 2021.  Skočili jsme tak rovnou do hlavní sezóny, která byla velmi úspěšná – měli jsme úplnou obsazenost. Jednalo se především o české klienty, jen 8 procent hostů bylo ze zahraničí. V sezóně 2019, která nebyla pandemii zasažena, tvořili cizinci 32 procent obsazenosti,“ uvádí jednatelka hotelu Aqualand Inn Petra Hodorovská.

Aqualand Moravia porazil poprvé v historii Aquapalace u spotřebitelů, říká průzkum

Rok 2021 s sebou přinesl i další novinku. A to ocenění pro jihomoravský aquapark pod Pálavou. Aqualand Moravia se v roce 2021 poprvé stal nejdůvěryhodnější značkou v kategorii Zábavní parky a aquaparky. Porazil tak mimo jiné i pražskou konkurenci, která bývala roky vítězem. Výsledky pocházejí z největšího průzkumu, jenž se zaměřuje na spotřebitelskou důvěru. Čerstvá data největšího průzkumu, jenž pátrá po nejdůvěryhodnějších značkách, poprvé ukazují na Aqualand Moravia jako na jedničku v kategorii Zábavní parky a aquaparky. Do průzkumu, který sleduje spotřebitelskou důvěru, se zapojilo 4 tisíce respondentů. Na průzkumu se podílela výzkumná agentura NielsenIQ.

Aqualand Moravia navíc letos získal další dvě prestižní ocenění ze zahraničí. Z Barcelony přivezl cenu za nejlepší nový tobogán High Five, který pro něj loni vyrobila kanadská společnost. A získal též čtvrté místo v soutěži, která vyhlašuje nejlepší tobogány a skluzavky v rámci všech evropských aquaparků. „Všech ocenění si velmi vážíme. A je to pro nás známka toho, že jdeme správným směrem. Věříme, že budeme schopni realizovat všechny plánované projekty, který posun aquapark zase o další úrovně výš,“ říká Petr Pavlacký.

Tagy:
bazén Aqualand Moravia