Ať se hodí do klidu, jeho brek přežijeme. Piráti zareagovali na drsnou Kalouskovu kritiku

Ivan Bartoš

Volby by v květnu vyhrálo hnutí ANO

Bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek se na sociálních sítích ostře pustil do Pirátů. Podle někdejšího ministra financí tato strana ohrožuje demokracii a většina jejích členů jsou burani a amatéři. A jak Piráti na drsnou kritiku reagovali? Například vicepremiér a šéf strany Ivan Bartoš Kalouskovi doporučil, aby se hodil do klidu.

„Léta jsem musel jako politický profesionál držet dekorum. Jako soukromý daňový poplatník ale mohu být uvolněnější. Piráti jsou nejenom burani, ale především zcela nekompetentní a demokracii ohrožující amatéři. Jejich zánik bude bonusem pro všechny demokraty,“ napsal Miroslav Kalousek v úterý na Twitter.

Reakce Pirátů, kteří po sněmovních volbách utvořili vládní pětikoalici i s TOP 09, na sebe nenechala dlouho čekat. „Jen si své mindráky klidně lečte na nás, my to nějak zvládneme. Tenhle brek přežijeme,“ odpověděl kandidát Pirátů do karlovarského zastupitelstva Karel Špecián.

Redakce CNN Prima NEWS také oslovila Ivana Bartoše či tiskové oddělení Pirátů. Nejdříve dostala stručnou odpověď od současného ministra pro místní rozvoj a předsedy strany. „Chill down (ať se hodí do klidu, pozn. red.),“ vzkázal Bartoš. Později ještě doplnil: „Pan Kalousek má zřejmě náročné období. Mohu jen doporučit: klídek, kámo, dýchej.“

Kalouskova kritika mířila původně na výroky exposlance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti). Ten si na svém Facebooku rýpnul do Starostů, které Piráti v posledním průzkumu agentury Median přeskočili o půl procenta. Vzhledem k tomu, že tato uskupení kandidovala do říjnových voleb společně, považuje mnoho kritiků pod příspěvkem Ferjenčíkovo vyjádření za nevhodné.

Starý spor s pirátským autobusem

Na konkrétní důvody k ostré kritice se Kalouska ptala mimo jiné jihomoravská radní pro sociální a rodinnou politiku Jana Leitnerová (Piráti). „Ne, že bych se cítila nějak uražena. Sice jsem dle vás buran a ohrožuji demokracii. Ale trošku uražena bych být mohla. Znáte třeba moji práci či kompetence? Nálepky vám jdou, blahopřeji,“ vzkázala exministrovi financí.

Kalousek ve své odpovědi připomněl dávný spor: „Vaše strana sbírala volební hlasy na sprostých pomluvách. Jsem bezúhonná osoba. Nikdy jsem nebyl obviněn. Vy jste mě namalovali jako mukla na vězeňský autobus a váš předseda nade mnou stál s pendrekem. Dodnes mi to v osobním životě ubližuje. Nemohu si o Vás myslet nic jiného.“

Tím narážel na události z roku 2017. Tehdy se jeho osoba společně s expremiéry Andrejem Babišem (ANO) či Bohuslavem Sobotkou stala součástí „vězeňského autobusu“, se kterým Piráti projeli Česko před sněmovními volbami.

Zatímco u Babiše Piráti připomínali kauzy Čapí hnízdo či korunové dluhopisy, u podobizny Kalouska stály nápisy „hazard“ a „padáky pro vojáky“. Piráti tím poukazovali na jeho počínání ve Sněmovně, když se rozhodovalo o zdanění hazardu, i na dávnou kauzu nákupu nefunkčních padáků.

„Někoho konkrétně sprostě a nepravdivě pomluvit je nekompetentní a amatérské. A nikdy se za to neomluvit je buranské. Alespoň si to myslím. Myslí si to hodně slušných lidí,“ dodal Kalousek v případě vězeňského autobusu. Redakce CNN Prima NEWS rovněž zjišťovala, zda Piráti někdy zvažovali omluvu. Odpověď však neobdržela.

Tagy: