Atentát na Zelenského měl být dárkem pro Putina před inaugurací. V hledáčku byli i další

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajina dál ztrácí území, od Britů ale dostala dárek

V souvislosti s plánovaným atentátem na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se dva plukovníci jeho ochranky dopustili velezrady a chtěli provést teroristický útok, potvrdila Ukrajinská civilní kontrarozvědka (SBU). Členové ochranky hlavy státu měli Rusům předávat citlivé informace a kromě zabití Zelenského plánovali i další vraždy vysokých představitelů státu. Odstranění Zelenského mělo být „dárkem pro Vladimira Putina před inaugurací“. Píše o tom web Ukrajinská pravda.

Dva plukovníci Státní stráže byli shledáni vinnými z velezrady a napomáhání k teroristickému útoku, informovala SBU. Té se podařilo v součinnosti s kontrarozvědkou odhalit síť agentů, která se dostala i do kruhů ústavních činitelů, píše web Ukrajinská pravda.

K TÉMATU: Rusko provedlo velký vzdušný útok na ukrajinské elektrárny. Výbuchy zněly i poblíž Slovenska

Na činnost sítě dohlížela ruská tajná služba (FSB). Obvinění plukovníci také předávali do Ruska utajované informace. Jejich cílem bylo nalézt v okolí Zelenského lidi, kteří by nejdříve prezidenta unesli a později i zabili. Špiónům údajně hrozí doživotní trest za mřížemi, informuje web Livyj Bereh.

Dvojice hodlala zosnovat i odstranění šéfa tajné služby Ukrajiny Vasyla Maljuka, šéfa vojenské rozvědky Kyryla Budanova a dalších vysoce postavených státních činitelů. Maljuk uvedl, že o operaci rozkrývání špionážní sítě vědělo pouze několik zasvěcených lidí, vše probíhalo pod přísným utajením.

Teroristický útok nejen na Zelenského měl být „dárkem ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi před jeho inaugurací“. Podle odkrytých plánů měl oslovený agent sledovat pohyb hlídaného činitele a předávat informace o jeho poloze.

Následně mělo dojít k raketovému útoku podle souřadnic domu. Poté měl zbylé lidi na místě zabít dron, jehož aktivitu by zakryl další, v pořadí druhý, raketový útok. Ten měl zahladit stopy. Tak se chtěli spiklenci zbavit například Budanova.

Jeden z plukovníků osobně přepravil do Kyjeva bezpilotní letouny FPV, nálože RPG-7 i protipěchotní miny MON-90. SBU se podařilo jeho cesty pro arzenál do jiného ukrajinského regionu zaznamenat společně s rozhovory s kontaktem ruské FSB.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Námořní mina rozházela posádku ruského člunu po okolí, ukazují záběry ničivé exploze na vlnách Dněpru

Tagy:
armáda atentát dron špionáž Ukrajina zpravodajská služba kontrarozvědka Rusko Federální služba bezpečnosti agent tajná služba Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Služba bezpečnosti Ukrajiny Kyrylo Budanov Vasyl Malyuk