Mezi USA a Zelenským to skřípe, říká slavný novinář. Cestu Pelosiové na Tchaj-wan nechápe

Americká delegace navštívila Ukrajinu na konci dubna (24. 4. 2022).

Zelenskyj: Rusko nehodlá ukončit válku

Mezi Spojenými státy a Ukrajinou nepanuje žádný harmonický vztah, naopak to mezi oběma stranami velmi skřípe. USA se navíc vlastní nerozvážností vedle Ruska vystavily i riziku útoku další supervelmoci – Číny. Takto čte události posledních dní respektovaný novinář a trojnásobný držitel Pulitzerovy ceny Thomas Friedman. Podle něj je iluzorní si myslet, že by Evropa Američanům proti Pekingu pomohla.

„V mezinárodních vztazích přijdou momenty, kdy je potřeba mít oči na stopkách. Dnes je to naprosto jasné: Musíme zajistit, aby Ukrajina zvládla alespoň otupit a nejlépe zvrátit nevyprovokovanou invazi Vladimira Putina, která bude v případě ruského úspěchu představovat přímou hrozbu pro stabilitu celé Evropské unie,“ má jasno věhlasný novinář Friedman, který pro prestižní list New York Times sepsal na první pohled velmi kontroverzní komentář.

V něm například napsal, že USA toho pro Ukrajinu na diplomatickém poli měly udělat opravdu hodně. Prezident Joe Biden údajně opakovaně komunikoval s čínským protějškem Si Ťin-pchingem a důrazně ho varoval, aby Peking nepomáhal Rusku vojensky. V opačném případě by Čína riskovala zákaz přístupu na americký i evropský trh.

Washington mezitím pumpuje na Ukrajinu tuny vlastní vojenské techniky, která zásadně přispívá faktu, že Ukrajinci ještě ve válce srdnatě vzdorují. Friedman ale dále píše, že mezi Kyjevem a USA panují výrazné neshody. „Je tam velká nedůvěra mezi Bílým domem a prezidentem Volodymyrem Zelenským, dost možná mnohem větší, než o které se mluví,“ uvažuje novinář.

Korupce na Ukrajině

Ten také upozornil na kuriózní události, které se dějí v pozadí hvízdání kulek. Například na Zelenského rozhodnutí postavit mimo službu ukrajinskou generální prokurátorku nebo šéfa tajné služby. Podle Friedmana je to stejné, jako kdyby Biden ve stejný den vyhodil ministra spravedlnosti a šéfa CIA.

Friedman se domnívá, že USA se příliš nepídí po tom, co za politickými machinacemi na Ukrajině stálo. „Jako bychom se nechtěli podívat blíže pod pokličku Kyjeva ve strachu, jakou korupci a lumpárny bychom tam mohli najít ve chvíli, kdy už jsme tam investovali tolik peněz,“ napsal publicista.

Zbytečný výlet na Tchaj-wan?

S přihlédnutím k výše popsaným procesům – kdy USA chtějí podporovat Ukrajinu, ale mají své pochyby, a situace na bojišti zůstává napjatá – Friedman nechápe, proč se předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová rozhodla odletět na Tchaj-wan.

Od Pelosiové jde podle něj jen o symbolickou návštěvu, která má však potenciál vyvolat neočekávanou reakci ze strany Číny, jejímž důsledkem může být změna postoje Pekingu vůči válce na Ukrajině.

„A pokud si myslíte, že naši evropští spojenci – kteří čelí existenční válce s Ruskem, jež bojuje proti Ukrajině – se k nám připojí, pokud kvůli Tchaj-wanu vznikne konflikt mezi USA a Čínou, vyvolaný právě touto nevynucenou návštěvou, pak tedy hrubě nechápete současný svět,“ uzavřel Friedman.

Tagy: