Australská fotografka pomáhá hledat domovy „neumístitelným“ zvířatům

Australanka Alex Cearns je známou zvířecí fotografkou. Každý rok vyfotí více než tisíc zvířat. Její práce však neposkytuje jen potěchu oku, pomáhá i hledat domovy pro psy a kočky se zdravotním postižením. Mezi její klienty totiž nepatří jen milovníci zvířat, ale i útulky.

Sbírka fotografií „Dokonale nedokonalí: Psí portréty nezdolnosti a lásky“ zobrazuje desítky chlupáčů, kteří se v životě potýkají s tělesnými překážkami, a přesto jsou plní lásky a odhodlání. Aryah, která je hluchá na jedno ucho, má deformovanou tvář a přišla o jedno oko, je pořád laskavá a mírná. Mya oslepla kvůli zákalu na obě oči, ale její ostatní smysly zbystřily. Jakka někdo vyhodil do popelnice kvůli jeho postiženým nohám – naštěstí jeho pláč zaslechli kolemjdoucí dřív, než bylo pozdě. Nebo Bali Pip, která trpí demodexem, ale život žije naplno.

„Mám ráda každé zvíře, které jsem měla tu čest fotografovat, ale ti, které považujeme za ‚jiné‘ mají v mém srdci zvláštní místo. Jsou to bytosti, které přišly o nohu, narodily se bez očí nebo mají stále jizvy po předchozím týrání. Většina zvířat, která se s ‚neduhy‘ narodí, na nich nelpí,“ vysvětluje Alex. „Přizpůsobí se svému tělo bez námitek a jsou rozhodnuti přežít. Chtějí se do všeho zapojit, jak jen to jde, a úplně stejně jako zdravá zvířata. Houževnatost, se kterou nepřízeň osudu zdolávají mě nepřestává fascinovat,“ dodává.

Tagy: