Azovstal se zahalil do hustého dýmu. Nové letecké záběry odhalují zkázu oceláren

Ruské síly nadále ostřelují Azovstal (5. května).

Letecké záběry z Mariupolu

Ve čtvrtek 5. května ministerstvo obrany Doněcké lidové republiky zveřejnilo video, které zachycuje Mariupol. Drony nabízejí pohled na ruské tanky, které projíždějí ulicemi, i na poslední ukrajinskou baštu odporu: ocelárny Azovstal. Snímek odhaluje masivní bombardování, po němž se závod zahalil do hustého dýmu. Kreml přesto tvrdí, že na tento komplex neútočí.

Video kromě ruských tanků zachycuje silné ostřelování komplexu oceláren. V jeden moment je areál celý zahalen temným kouřem. Snímek byl zveřejněn v den, kdy se Kreml odmítl k jakémukoliv útoku na Azovstal přiznat.

Kreml odmítl, že by ruští vojáci na komplex útočili. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov novinářům tvrdil, že se ruské síly řídí rozkazem prezidenta Vladimira Putina, podle nějž nemají ruští vojáci na Azovstal útočit. Podle rozkazu hlavy státu by vojáci měli závod pouze zablokovat. „Jiné rozkazy vrchní velitelé nedostali,“ zdůraznil Peskov.

Uvedl, že jsou v provozu i humanitární koridory. Naopak zástupce ukrajinského velitele, který bojuje v Azovstalu, obvinil ruské jednotky z maření snah o evakuaci civilistů. „Je to již třetí den, co nepřítel vstoupil do továrny Azovstal, kde pokračují těžké, krvavé boje. Rusové opět porušili své sliby o příměří a neumožnili evakuaci civilistů, kteří se nadále ukrývají před ostřelováním ve sklepeních továrny,“ vzkázal.

Dodal, že nepřítel nedodržuje žádné etické normy, konvence ani zákony. Poradce prezidenta Volodymyra Zelenského ve čtvrtek odpoledne informoval, že se ukrajinským jednotkám podařilo Rusy ze závodu vytlačit. Toto tvrzení však později dementovali samotní obránci z Azovstalu. Konkrétně zástupce velitele pluku Azov, který ocelárny brání. Podotkl, že těžké boje nadále pokračují.

Tagy:
válka Vladimir Putin Dmitrij Peskov Doněcká lidová republika Mariupol ocelárny Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Moskevský Kreml Azovstal