Lukašenko: Putin je pro mě jako starší bratr. Invaze na Ukrajinu se zdlouhavě táhne

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko a jeho ruský protějšek Vladimir Putin

Válka na Ukrajině (5.5.2022 10:00)

Vladimir Putin je pro mě jako starší bratr. Tato slova pronesl na adresu ruského prezidenta jeho běloruský protějšek Alexandr Lukašenko. Putin podle něj neudržuje přátelský vztah s žádným státníkem z bývalého sovětského bloku kromě běloruského vládce. Na druhou stranu Lukašenko v interview zmínil, že ruská invaze na Ukrajině se příliš „táhne“.

Lukašenko prohlásil, že Putin je pro něj jako „starší bratr“ v rozhovoru pro agenturu AP. Mezi oběma státníky panují dlouhodobě kladné vztahy, byť pozorovatelé uvádí, že Putin se v tomto ohledu zkrátka chová pragmaticky. Autoritářský vládce Běloruska však na ruského prezidenta nedá dopustit. Putin podle něj „nemá bližší, otevřenější nebo přátelštější vztahy s kterýmkoliv světovým lídrem než právě s ním“.

Běloruský režim Rusku v současnosti pomáhá s válečným tažením na Ukrajině. Ruské síly totiž mohou využívat běloruské území pro přepravu svých jednotek, což využily zejména v úvodu invaze. Poté si v běloruském pohraničí otevřeli depa i polní nemocnice, kam vozili své raněné z Ukrajiny. Běloruská opozice upozorňuje, že mnoho ruských vojáků zamířilo i do běžných běloruských nemocnic.

Podle Lukašenka nese velkou vinu za válečný konflikt Západ, především Washington. „USA chtějí využít situace, připoutat k sobě své spojence a utopit Rusko ve válce s Ukrajinou. To je jejich cíl – vypořádat se s Ruskem a poté i s Čínou,“ zdůraznil běloruský prezident.

Putin podle jeho slov nechce vést konflikt se Severoatlantickou aliancí (NATO). Přesto však k němu může dojít. „(Putin) velmi praděpodobně nechce globální konfrontaci s NATO. Využijte toho a udělejte všechno pro to, aby se tak nestalo. Jinak, i když to Putin nechce, armáda bude reagovat,“ prohlásil v rozhovoru s AP Lukašenko.

Rusko nemůže válku prohrát, míní Lukašenko

Vládce Běloruska v rozhovoru mimo jiné prohlásil, že na Ukrajině zuří „válka“. Vyhnul se tak označení „speciální vojenská operace“, které dlouhodobě užívá Rusko. To podle něj „nemůže tuto válku prohrát“.

Na druhou stranu ale přiznal, že se invaze na Ukrajinu poměrně vleče. „Nejsem do toho natolik zasvěcen, abych řekl, že to jde podle plánu, jak Rusové říkají,“ řekl zprvu Lukašenko. Později ještě dodal, že „má pocit, že se operace příliš táhne“.

Kontroverzní vládce Běloruska mimo jiné v rozhovoru pro AP také řekl, že Kreml proti Ukrajině musel konat, protože Kyjev „Rusko provokoval“.

Tagy: