Baar: NATO ani společnost nejsou připraveny na skutečnou válku. Podcenili jsme to, říká Šándor

Vladimír Baar a Andor Šándor

Geopolitická situace se jednoznačně zhoršila a dá se říct, že války jsou už na pomezí Evropské unie, uvedl v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS politický geograf Vladimír Baar. Dodal, že NATO není na válečný konflikt připraveno. Podobný názor zastává i bezpečnostní poradce a generál v záloze Andor Šándor, který zdůraznil, že bychom si neměli nalhávat, že nás spasí „jednoduchý základní výcvik“.

Země NATO podle Baara spoléhaly na to, že žádná válka nebude a vždy se s každým domluvíme. „Teď sklízíme ovoce za nečinnost, naivitu a bohužel je nutno udělat různá opatření,“ poznamenal s tím, že mladé lidi je potřeba motivovat, aby vstoupili do vojenské služby.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové nás rubou všude, říkají Češi na Ukrajině. Útočí jako divoši, nemáme už skoro čím krmit děla

Ani to však podle Šándora situaci nespasí a bude potřeba v této souvislosti zařídit spoustu dalších věcí. „Pokud se rozhodneme něco takového zavést, musíme si říct, kde ti lidé budou cvičit a bydlet, jaké budou mít oblečení, jak to všechno vyřešíme, když nic takového nemáme?“ tázal se. Podotkl, že mobilizační rozvinutí armády stojí nemalé peníze.

„Všechny státy jsou teď postaveny před velmi tvrdou realitu, i ze strany Spojených států zaznívá, že se budeme muset starat mnohem více o svoji bezpečnost,“ poznamenal Baar. Šándor zdůraznil, že jsme celá léta spoléhali na to, že nás NATO, přesněji USA, ochrání a situaci jsme podcenili. „Nevěnovali jsme se rozvoji a udržování schopných vojsk, které by byly pro nepřátele odstrašující,“ řekl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Riskujete jadernou válku, hrozí Putin Západu kvůli vojákům na Ukrajině. Zmínil obávaného Satana

Tagy:
NATO Rusko Andor Šándor Zprávy plus vojna Vladimír Baar válka politika armáda administrativní odvody