Češi na Ukrajině: Rusové nás rubou všude. Útočí jako divoši, nemáme už skoro čím krmit děla

Trénink ukrajinských vojáků v Doněcké oblasti

Ruští vojáci v Robotyni

Ukrajinští obránci zažívají na frontě peklo. Rusové najednou zvýšili tlak téměř po celé délce fronty. Po Avdijivce buší do obranných linií protivníka nejen na Donbase, ale také na jihu. Mají více vojáků, munice i bojové techniky. Že je situace kritická, hlásí jak ukrajinští, tak čeští bojovníci. „S*re se to všude,“ napsal stručně Arisu, jeden z Čechů z tamější mezinárodní legie, s nímž nedávno natáčel štáb CNN Prima NEWS. A není sám, kdo přichází s mrazivými zprávami.

Po dobytí trosek Avdijivky jako kdyby Rusové nabrali druhý dech. Ostatně kdy jindy – zatímco Česká republika i její spojenci shání partnery na nákup dělostřelecké munice a Spojené státy žijí spíše předvolebním bojem, Ukrajinci si musí vystačit s tím málem, co ještě mají. Dočasný výpadek v podpoře využila ruská armáda pro tvrdší a ostřejší výpady po celé délce fronty, která se otřásá v základech. Ovšem v neprospěch obránců.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čeho Putin dosáhl? Většina Rusů není schopna odpovědět, válku přesto podporují

„S*re se to všude,“ napsal stručně Arisu, český bojovník z tamější mezinárodní legie, s nímž reportéři CNN Prima NEWS už několikrát natáčeli. Podobně se vyjádřili další jeho krajané ve zbrani, kteří se rozhodli stát po boku ukrajinských obránců.

„I borce z 3. šturmové brigády, která kryla ústup z Avdijivky, strašně porubali. Ukrajinci nemají munici, ani u nás nemáme skoro čím krmit děla. Rusové nás naopak zasypávají šrapnely. Je to fakt nedobrý, tlačí jako už dlouho ne. Útočí jako divoši,“ přiznal česko-ukrajinský dobrovolný bojovník „Matouš“, který dlouhodobě brání úsek v Záporoží.

Také další Češi i Ukrajinci potvrdili, že Rusové do určité míry převzali na bojišti iniciativu. Útoky se snaží odrážet vším, co je po ruce. Zřejmě nejdůležitější roli nyní sehrávají sebevražedné drony, které se staly zbraní číslo jedna.

VIDEO: Český bojovník Arisu byl také hostem podcastu OFF RECORD, poslechněte si jeho slova níže.

„Chybí rakety, chybí munice do houfnic. Javelinů také nemáme tolik a na RPG je potřeba být relativně blízko nepřátelskému tanku, což je mimořádně nebezpečné. Proto sebevražedné drony. Naložíme je protipancéřovkami, vypustíme je do vzduchu a prostě s nimi vrazíme do ruského obrněnce. Je to velmi efektivní,“ pokračoval Matouš.

To ale nestačí. Z ruské strany přichází zprávy, že se jí podařilo obsadit obec Robotyne, kterou loni získali Ukrajinci během své letní protiofenzivy. Velení v Kyjevě v posledních dnech ale tvrdilo, že se obráncům daří odrážet útoky. Do vsi měly údajně vstoupit ruské motostřelecké pluky, není ale jasné, zda se ukrajinští vojáci z místa stáhli. „Nemůžu říct zatím nic, sám nevím,“ odvětil česko-ukrajinský dobrovolný bojovník.

Anatolij, který v zadních vojích většinou hlídal zajaté nepřátele, nyní pomáhá jako řidič obrněné sanitky. Zraněných je příliš mnoho. „Je to blbý. Nevím, co se na frontě stalo, ale teď se hodí úplně jakákoliv pomoc. Každá bankovka, každá střela, každá ruka nebo škrtidlo navíc,“ napsal redakci CNN Prima NEWS přes aplikaci Signal.

O vážnosti současné situace promluvil také šéf zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, který se momentálně nachází na Donbase. „Je to všude stejný příběh. Rusové mají převahu v munici a drony jsou teď ukrajinským dělostřelectvem. Jestli nyní přemýšlíte, jak pomoci, tak drony, drony a drony,“ zdůraznil zkušený válečný reportér.

Několik bezpilotních FPV strojů přivezl do Kramatorsku i českému bojovníkovi Arisuovi, s nímž stihl natočit krátký rozhovor. Setkání ale nebylo dlouhé. „Jdou hned do akce, protože situace tu opravdu není dobrá,“ poznamenal Zrno.

Později dovezl další drony do Kupjansku, tentokrát pro 14. brigádu. Také ona zažívá horké chvíle. „Je to dost obtížný úsek. Rusové jsou asi 10 kilometrů daleko, a jako všude mají převahu v lidské síle, těžkých zbraních a především v dělostřelecké munici. Sebevražedné FPV drony to alespoň částečně vyrovnávají…“ okomentoval situaci.

Okupanti tlačí obránce na severu i na jihu

Ruské útoky na záporožské části fronty začaly hned poté, co ruská armáda dobyla město Avdijivka, ležící asi 150 kilometrů na severovýchod od Robotyne. Stalo se tak po čtyřech měsících opakovaných útoků. Rusové tvrdí, že po Avdijivce dobyli na tomto úseku fronty v Doněcké oblasti také vsi Poběda u Marjinky a Lastočkyne ležící asi dva kilometry západně od Avdijivky. Z válkou zkoušeného frontového města Orikhiv se mezitím stalo město duchů.

Ukrajinští vojáci podle armádního mluvčího opustili Lastočkyne a zaujali pozice na linii Orlivka-Toneňke-Berdyči, aby zastavili další ruský postup na západ. Ukrajinské jednotky se také stáhly z menších obcí Severne a Stepove, uvedl Dmytro Lychovij, mluvčí ukrajinského uskupení Tavrija, které bojuje proti ruským silám na tomto úseku fronty.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Julija Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičníkovi Alexeji Navalném, označila Vladimira Putina v projevu v Evropském parlamentu za mafiána. Sklidila potlesk.

Tagy:
válka Vladimir Putin zbraň dron Ukrajina dobrovolníci bojovník Rusko brigáda Matyáš Zrno Ukrajinci Ozbrojené síly Ruské federace válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu Avdijivka invaze na Ukrajinu Robotyne český bojovník