Válka nutí Rusko řešit letitou korupci. Putin sráží hlavy na vysokých postech, uvádí analýza

Probíhající válka na Ukrajině a snaha maximalizovat ekonomické a vojenské zájmy dohnaly Rusko k potírání korupce, která byla v zemi dlouhé roky něčím všedním. Informoval o tom list Washington Post, podle něhož ruský prezident Vladimir Putin nařídil čistky především na ministerstvu obrany.

Válčící stát musí činit rychlá a efektivní rozhodnutí, na která v době míru není prostor ani politická odvaha. Ukrajina situaci využila k potírání korupce, prezident Volodymyr Zelenskyj je na jakékoli zpronevěry v armádě velmi háklivý a neváhal vyhnat z administrativy i vlivná jména.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruský ministr obrany Sergej Šojgu končí, odvolal ho Putin. Kreml už má místo něj náhradu

Podobný proces podle listu Washington Post nastartovalo i Rusko, třebaže motivace Zelenského a Putina mohou být rozdílné. Zatímco Zelenskyj se snaží zatočit s korupcí, aby zvýšil šance na přežití vlastního státu a zároveň přiblížil Ukrajinu směrem k Evropské unii, Putin ji podle expertů může využít jako zástěrku pro likvidaci oponentů.

Čistka na ministerstvu obrany

Zatýkání zkorumpovaných osob v Rusku je součástí snahy maximalizovat vojenské zdroje, uvedl pro Washington Post Dimitrij Minič, odborník na ruskou armádu z Francouzského institutu mezinárodních vztahů. „Podle Miniče ale byla korupce využívána také jako záminka k odstranění nekompetentních úředníků nebo k vyřizování politických účtů. Často také signalizuje boj mezi jednotlivými vládními agenturami,“ napsal list.

Ústředním sektorem, na který se Putin zaměřil, je ministerstvo obrany. Tomu více než dekádu kraloval blízký Putinův přítel Sergej Šojgu, jeho éra ale v květnu skončila, když byl odstaven do Rady bezpečnosti Ruské federace. Vzhledem k odvěkému spojenectví Putina a Šojgua šlo o mimořádně nečekaný krok, exministra obrany ale měly dohnat právě korupční skandály.

Novým ministrem obrany Ruska se stal ekonom Andrej Bělousov. „Šojgu stál Putinovi po boku, ale nebyl zřejmě tak věrný z hlediska korupčních skandálů. Putin čerpal z jeho popularity. Když se ruské armádě dařilo, byl Šojgu hvězda, kterou mohl Putin využít. Po vpádu na Ukrajinu už Šojgu hvězdou nebyl. Když přišlo odhalení korupčních skandálů, zlomilo mu to vaz definitivně,“ popsal důvody rošády na ministerstvu pro CNN Prima NEWS ruský zpravodaj Jiří Just.

Putin si ale došlápl i na další dříve nedotknutelná jména. Ve zmíněné Radě bezpečnosti Ruské federace skončil Nikolaj Patrušev. Po sesazení se stal Putinovým poradcem, není ale zřejmé, jak váženým.

Muž, který miloval luxus

Zřejmě nejpřísněji Kreml zasáhl proti Timuru Ivanovovi, bývalému náměstkovi ruského ministra obrany. „Ivanovova záliba v západním luxusu se střetla s Putinovou snahou o vytvoření nové ideologie založené na tradičních hodnotách a odporující liberální západní toleranci,“ komentoval to list Washington Post.

Ivanov si rád užíval dovolené na Západě, oblíbil si zejména francouzské Saint-Tropez, kde utrácel za vily, jachty a luxusní auta. Luxusu se tam oddával mimo jiné i s mluvčím Kremlu Dmitrijem Peskovem.

Ruské úřady Ivanova zatkly a obvinily z korupce, informovala americká CNN. Také v tomto případě se ale spekuluje o tom, že korupce byla jen zástěrkou pro jeho odstranění z cesty Kremlu.

„Korupce na vysoké úrovni je Rusku vlastní a slouží jako prostředek politické kontroly,“ uvedl Kirill Šamjev, vojenský analytik Evropské rady pro mezinárodní vztahy, který napsal zprávu analyzující neúspěchy opakovaných snah o reformu ruské armády. „Když je třeba někoho odstranit, téměř vždy se dá použít korupce a říci, že tento člověk spáchal trestný čin a je třeba ho zavřít do vězení,“ dodal odborník.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry ničivé exploze. Ukrajinci rozmetali ruský želví tank, dron proletěl přímo poklopem

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda Ukrajina ministerstvo obrany korupce Rusko Sergej Kužugetovič Šojgu Nikolaj Patrušev Timur Ivanov