Kolik vakcín přijde příští týden, Babiš neví. Očkování druhé dávky chce odložit

Andrej Babiš

Aby co nejvíc lidí dostalo první dávku vakcíny proti COVID-19, mohla by se aplikace druhé dávky o týden posunout. To je nápad premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle prezidenta lékařské komory Milana Kubka by ale potom druhá dávka nemusela vyjít na všechny. K obavám přispívá i ohlášená menší dodávka vakcíny od společností Pfizer a Moderna. Kolik dávek vakcíny přijde příští týden, zatím neví ani sám Babiš.

Výrobce vakcíny uvádí interval mezi aplikací první a druhé dávky 21 dnů. Je ale možné ho prodloužit. „Samozřejmě je možné druhou dávku posunout o týden, ale zvyšuje se tím míra chaosu. A riskujeme tím, že potom najednou dávky nebudou. Bez druhé dávky očkování není dokončeno,“ sdělil pro televizi CNN Prima NEWS Kubek.

Vládní očkovací strategie si dala za cíl proočkovat do září sedm milionů lidí. Záleží ale na dodávkách vakcíny a těch bude příští týden výrazně méně, než se předpokládalo. O kolik, to teď nikdo neví. Podle společností Pfizer a Moderna to bude o 40 procent méně, Babiš ale přesné číslo nespecifikoval. „Je otázka, kolik vakcín přijde, protože Pfizer nám nebyl schopen do této chvíle říct, kdy ta dodávka přijde a kolik jí dodá,“ řekl Babiš pro Hlavní zprávy s tím, že podle něj žádné riziko nehrozí. „Nechal bych to na ředitele nemocnic, to jsou lidé, kteří tomu rozumí,“ dodal.

Premiér dále uvedl, že za komplikace nese vinu dodavatel a Česko dle jeho slov nic nezapříčinilo. „Všichni objednáváme v Evropské unii, to znamená, že my jsme objednali téměř 20 milionů vakcín. Evropská unie objednala dvě miliardy vakcín. Objednávali jsme to všichni najednou, takže my společně chceme, aby Pfizer dodržel své dodávky.“

Pereme se s nedostatkem vakcín, stěžuje si Kulhánek

Ředitelé nemocnic přitom dostali pokyn očkovat co nejvíce nových zájemců a odsunout termín těm, kteří mají dostat dávku druhou. „Je to logicky náročnější, protože ode dneška jedeme dva pořadníky lidí. Jeden s druhou dávkou, a druhý těch nových. Dostali jsme informaci, že máme preferovat nové pacienty starší 80 let,“ uvedl ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Feltl.

Pokud by se stalo, že by na už jednou naočkované pacienty nevyšla druhá dávka vakcíny, budou proti COVID-19 chráněni jen z 50 procent. Nedostatek vakcín řeší například i Karlovarský kraj, který v týdnu musel překládat kvůli nedostatku lůžek v nemocnicích desítky pacientů s covidem.

„Týdně dostáváme tisíc vakcín, pereme se s nedostatkem,“ řekl pro CNN Prima NEWS hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek z hnutí STAN.

Pravděpodobně se tak odsune možnost registrace k očkování pro lidi mimo ohrožené skupiny. Ta měla být možná od 1. února. Termínů je – nejen pro zdravotníky, ale i pro seniory – málo.

„Ten nápad, že to máme posunout, přišel ode mě. Já jsem konstatoval, že považuji za zbytečné 1. února otevírat rezervační systém pro všechny občany ČR. Je jasné, že naočkovat tu první skupinu podle mého názoru potrvá celý kvartál,“ uvedl k situaci premiér Babiš.

Není zapotřebí zjistit zájem všech občanů o očkování

V neděli večer pak odhodlání odsunout možnost registrací potvrdil. „Pokud bychom otevřeli registraci 1. 2., tak bychom zjistili de facto zájem všech občanů České republiky o očkování, a to skutečně není zapotřebí. Na základě těch zkušeností, které máme teď s tím rezervačním systémem,  je zaregistrováno 154 tisíc důchodců nad 80 let a 44 tisíc dostalo termín, takže ten systém funguje,“ uvedl Babiš.

Vláda bude o změnách v očkovací strategii jednat v nejbližších dnech.

Tagy: