Babiš? Kdepak. Šéfa hnutí ANO nechce na Hradě primátor Ostravy ani moravskoslezský hejtman

Expremiér Andrej Babiš (ANO) sice vstoupil do prezidentské volby s podporou svého poslaneckého klubu, ale ne všechny špičky hnutí jej podporují. Na Hradě ho nechce hejtman Moravskoslezského kraje a poslanec Ivo Vondrák a nyní se podobně vyjádřil i ostravský primátor Tomáš Macura (oba ANO). Podle svých vyjádření budou naopak nejspíš hlasovat pro bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR Petra Pavla, kterého poslední průzkumy označují za hlavního rivala Babiše.

„Pana Andreje Babiše volit nebudu. K osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo mu gratuluji, nic to ale nemění na mém postoji, že jako osoba nenaplňuje mé představy a ideály, které si spojuji s funkcí prezidenta republiky,“ komentoval svůj postoj k Babišovi Macura pro Hospodářské noviny.

Ostravský primátor zároveň doplnil, že prezidentské volby vnímá coby osobní záležitost, na kterou se „nevztahuje žádná stranická disciplína“. Namísto Babiše se aktuálně kloní k volbě Petra Pavla. „Nejsem ještě definitivně rozhodnut, ale nejpravděpodobněji to bude on,“ dodal Macura pro Hospodářské noviny.

Macura v hnutí ANO platí v podstatě za rebela. V minulosti byl místopředsedou ANO. Už delší dobu však hnutí opakovaně kritizuje za názorovou a ideovou neukotvenost. Kromě toho mu vadí i to, že hnutí přichází o přízeň městských pravicových voličů a zaměřuje se na levicovou populaci.

Macura je pro ANO a Babiše důležitý. V Ostravě je podle výsledků voleb dlouhodobě populární. Primátorem je zde již od roku 2014 a v posledních volbách na podzim 2022 získal se svojí kandidátkou téměř 34 procent hlasů.

Babiše nechce ani Vondrák

Podobně jako Macura promluvil i moravskoslezský hejtman Vondrák. „Andreje Babiše volit v prezidentských volbách nebudu. Doba chce někoho, kdo bude příkopy zahlazovat. Ty jsou nyní velmi hluboké. Neříkám, že někdo další z kandidátů toho bude schopen, ale myslím, že to není funkce pro Andreje Babiše,“ prohlásil Vondrák v rozhovoru pro podcast Ptám se já na webu Seznam Zprávy.

Svůj postoj vysvětluje tím, že prezidentem by podle něj měl být člověk „s výrazně větší noblesou a tolerancí“. „Minule jsem také nedal hlas panu Miloši Zemanovi, ale panu Jiřímu Drahošovi, byť ne s velkou euforií. Letos pro mě bude asi nejschůdnější člověk, který byl oceněn i ze strany Moravskoslezského kraje za to, co udělal pro obranu České republiky,“ řekl v podcastu Vondrák.

Hejtman jasně uvedl, že jeho hlas dostane Petr Pavel. Podle Vondráka se generál ve výslužbě dokáže přesně vyjadřovat, zároveň však zmiňuje i jeho „temnou část minulosti“ v podobě předlistopadového členství v Komunistické straně Československa (KSČ). „Ale já také nemůžu říct, že jsem naprosto čistý člověk. Kdo nežil v té době, neví, jaké to bylo. Vnímám to zatím takto,“ dodal Vondrák, který byl před sametovou revolucí rovněž členem KSČ.

Zahradil chtěl volit Středulu

Nejedná se přitom o jediné politiky, kteří se rozhodli ignorovat stranické doporučení a nemají v plánu volit kandidáta svého uskupení. Podobně se měl zachovat i europoslanec v barvách ODS Jan Zahradil. Nakonec však přece jen svůj hlas dá kandidátovi, kterého koalice Spolu doporučila, ale je to dáno jen neočekávaným vývojem událostí.

„Chtěl jsem původně volit Josefa Středulu. Situace se ale změnila poté, co v neděli oznámil, že z volby odstoupí. Nyní budu volit Danuši Nerudovou,“ přiznal pro CNN Prima NEWS europoslanec. „Ať si to každý vyloží, jak chce. Řekl bych, že lidé se rozhodují podle sebe, a nikoliv podle toho, kdo jim je doporučen. Nemyslím, že moje podpora kohokoliv může ovlivnit voliče,“ doplnil Zahradil.

Koalice Spolu, kterou před sněmovními volbami tvořily ODS, KDU-ČSL a TOP 09, daly svým příznivcům již před časem najevo, že podporují trio uchazečů o Pražský hrad – senátora Pavla Fischera, ekonomku Danuši Nerudovou a generála ve výslužbě Petra Pavla.

Tagy: