Neloajalita, či vyšší hra? Vondrák nepodpoří Babiše, Zahradil chtěl volit Středulu

Ne vždy se členové vládní koalice Spolu řídí doporučením ohledně volby nového prezidenta. Například europoslanec Jan Zahradil (ODS) chtěl podpořit šéfa odborů Josefa Středulu. Až po jeho odstoupení se rozhodl pro ekonomku Danuši Nerudovou. Ještě překvapivější je přiznání moravskoslezského hejtmana Iva Vondráka (ANO). Ten bude v prvním kole prezidentského klání volit generála Petra Pavla na úkor svého stranického šéfa Andreje Babiše.

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) vlastního kandidáta do prezidentského klání na rozdíl od opozičních hnutí ANO či SPD nevyslala. Podpořila však trojici zájemců o Hrad ve složení: Petr Pavel, Danuše Nerudová, Pavel Fischer. Doporučení ale není pro nikoho závazné. A tak europoslanec Jan Zahradil (ODS) již na začátku prosince v rozhovoru pro CNN Prima NEWS říkal, že si mezi kandidáty vybral jiného favorita. Měl to být levicový šéf odborů.

„Chtěl jsem původně volit Josefa Středulu. Situace se ale změnila poté, co v neděli oznámil, že z volby odstoupí. Nyní budu volit Danuši Nerudovou,“ přiznal europoslanec z ODS. „Ať si to každý vyloží, jak chce. Řekl bych, že lidé se rozhodují podle sebe, a nikoliv podle toho, kdo jim je doporučen. Nemyslím, že moje podpora kohokoliv může ovlivnit voliče,“ míní.

Zároveň si Zahradil neodpustil kritiku jednoho z prezidentských kandidátů podporovaných Spolu. „Mezi voliči Spolu se určitě najdou lidé, kteří budou volit Pavla Fischera, to je jejich právo. Stejně tak mám já právo ho nevolit. Nepovažuji ho za vhodného kandidáta. Jak se ukazuje v průzkumech, pan Fischer se netěší zrovna masové podpoře voličů. S vysokou pravděpodobností vůbec nemá šanci dostat se do druhého kola. Jen ubírá hlasy ostatním. Mohl se poučit z minulého kandidatury v roce 2018, tento druhý pokus je zbytečný,“ dodal.

Zlobivé dítě ANO?

Asi ještě překvapivější je rozhodnutí hejtmana moravskoslezského kraje a místopředsedy hnutí ANO Iva Vondráka. Ten v rozhovoru pro Seznam Zprávy prozradil, že v prezidentské volbě nepodpoří svého stranického šéfa Andreje Babiše.

„Současná doba chce na Hradě někoho, kdo bude zahlazovat hluboké příkopy ve společnosti. Myslím, že to není funkce pro Andreje Babiše. Bude to chtít výrazně větší noblesu a toleranci k tomu, co říkají ostatní,“ uvedl Vondrák s tím, že ale Babišovu kampaň vnímá pozitivně.

„Generál Petr Pavel mi připadá jako člověk, který se dokáže přesně vyjadřovat. Má sice temnou část své minulosti, ale ani já nemůžu říct, že jsem naprosto čistý člověk. Kdo nežil v té době, neví, jaké to bylo. Klidně mohu být jediný z hnutí ANO, kdo takhle bude volit,“ přiznal Vondrák, kterého stejně jako Pavla a Babiše tíží komunistická minulost před rokem 1989.

„Lidé si na prezidentskou volbu musí udělat názor sami. Minule jsem také nedal hlas Miloši Zemanovi, ale Jiřímu Drahošovi, ač ne s velkou euforií,“ dodal moravskoslezský hejtman. První kolo již třetí přímé volby prezidenta se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Nový prezident či prezidentka se funkce ujme začátkem března 2023.

Tagy: