Babiš má bleskový plán na distribuci vakcíny. Do hodiny se dávky přebalí a rozvezou

Andrej Babiš

Premiér Babiš o vakcinaci

Premiér Andrej Babiš (ANO) má bleskový plán na distribuci prvních 10 tisíc dávek vakcíny. Ty by měly být do hodiny rozděleny podle krajů a pak rychle rozvezeny. Celá první fáze vakcinace by měla být podle něj hotová za dva dny. Česko by mělo dávky dostat po 24. prosinci a ty první budou směřovat k lékařům v první linii.

„Původně byla myšlenka, že se bude očkovat jen v Praze a Brně. Všichni by pak křičeli, proč tam a ne tam a proč Pražáci. Tak to bude podle obyvatel a je to rozdělené a trvám na tom přebalení se do čtrnácti krabic, až přijde vakcína. Potrvá to hodinu, auta už tam budou a pojedou a hned se začne vakcinovat. Trvám na tom, že to potrvá dva dny. Zkrátka, v mém věku a v mých zkušenostech to tak dělám,“ řekl premiér Andrej Babiš ve Sněmovně novinářům.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) by měla podle ministra zdravotnictví Jana Blatného látku firmy Pfizer schválit 21. prosince. „Do dvou dní ji schválí Evropská komise a od 24. prosince bude možné léky distribuovat. Pokud se tak stane, tak se první dávky dostanou ještě mezi vánočními svátky. A očkovat se bude neprodleně,“ řekl ministr během středy.

Andrej Babiš dodal, že další várky vakcíny se očekávají v lednu a už dnes má premiér celý harmonogram, jak se bude postupovat.

Babiš: Stát neumí marketing, hnutí ANO ho naopak umí skvěle

Na jednání Sněmovny také uvedl, že ministerstvo zdravotnictví podcenilo kampaň na vakcinaci obyvatel. „Všeobecně říkám, že stát neumí marketing. Hnutí ANO umí skvěle marketing. Dokonce všichni říkají, že jsem produkt marketingu,“ doplnil na dotaz CNN Prima NEWS, zda se bude pracovat na nějaké nové kampani.

Ta původní, kdy byl vytvořen leták, lidi od vakcinace naopak spíše odrazovala. „To má za úkol ministr zdravotnictví. Nejdřív soutěžili právníci a teď soutěží nějaké agentury, ale detaily neznám. Kampaň se připravuje,“ doplnil Babiš. Vakcinace se tak rozjíždí, ale kampaň stále ještě není.

V prvním čtvrtletí ministerstvo očekává, že by mohla být očkovací látka asi pro milion lidí. Jenom seniorů, kteří mají být mezi prvními očkovanými spolu se zdravotníky a mladšími vážně chronicky nemocnými, je více než 2,3 milionu. Záležet bude podle Blatného na dodávkách od farmaceutických firem, které je vyrábějí. Celkově má ČR objednánu očkovací látku pro 6,9 milionu lidí. Zájem má asi 40 procent populace, 20 procent je nerozhodnutých.

Tagy: