Babiš: Nemyslím si, že Afghánci u nás zůstanou. Půjdou do jiných zemí

Expremiér Andrej Babiš (ANO)

Migranti z Afghánistánu se Česka netýkají, řekl v pátek premiér Andrej Babiš (ANO). Uprchlíci se podle něj budou chtít dostat do svých komunit v jiných zemích. Evropa by se prý měla snažit dohodnout s Tálibánem, který už vyzval k jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

„Nepočítáme, že ti lidé k nám přijdou. A nemyslíme si, že Afghánci, kteří k nám už přišli, zůstanou. Půjdou za svými komunitami v Evropě, tedy do Rakouska nebo Německa. U nás žádná taková není,“ řekl Babiš v pátek. Dodal, že i kdyby v Česku nějaká komunita vznikala, je vláda připravena.

Podle premiéra je potřeba navázat dialog s hnutím Tálibán, které v srpnu dobylo Afghánistán včetně hlavního města Kábulu. „Tálibán už vyzval Angelu Merkelovou k jednání a doufám, že ona s nimi jednat bude,“ podotkl Babiš.

Merkelová dostala pozvání

Tálibán už uvedl, že by uvítal německé investice v Afghánistánu, humanitární pomoc a podporu v oblastech zdravotnictví, školství a infrastruktury. Řekl to jeho mluvčí Zabíhulláh Mudžáhid. Tálibové by také rádi Merkelovou oficiálně uvítali.

Z evakuovaných spolupracovníků českého velvyslanectví v Kábulu, kteří se do Česka dostali po konci mise NATO a obsazení Afghánistánu hnutím Tálibán, požádalo o azyl či ochranu v Česku 152 ze 169 Afghánců. Ostatní mají podle ministerstva vnitra jinou formu pobytu.

Krize hrozí i ze směru od Běloruska

Na téma migrace a integrace Afghánců do české společnosti se debatovalo i v pátečním pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS. „Sám jsem pracoval v Kuvajtu a seznámil se s mentalitou jiných lidí. Byli tam i obyvatelé Indie, Filipín nebo Thajska. Každé etnikum má jinou vizi světa a nejsou s námi kompatibilní. Je to svět pod stejnou oblohou, ale s jinými ideály,“ řekl v pořadu Divoká karta kandidát hnutí ANO na Vysočině Zdeněk Faltus.

Podle členů vlády i opozice by se Česko mělo připravit na novou migrační vlnu. Důvodem je nejen nejistý vývoj v Afghánistánu, ale i situace v Litvě, Lotyšsku a Polsku, které aktuálně čelí vysokým počtům běženců přicházejícím přes Bělorusko.

Dánsko dohlíží na to, zda migranti pracují

Svým vlastním způsobem bojuje s migrací Dánsko. Tamní vláda hodlá imigrantům vyplácet státní podporu pouze v případě, že pracují. Opatření je součástí reformního balíčku, který v úterý představila premiérka Mette Frederiksenová.

„Práva a povinnosti musejí jít ruku v ruce,“ vysvětlila sociálnědemokratická šéfka vlády a dodala: „Chceme zavést novou pracovní logiku, v níž mají lidé povinnost přispívat a být užiteční. A pokud si nenajdou normální práci, budou muset pracovat za podporu, kterou dostávají.“

Tagy: