Babiš píše Fialovi: Bez vás nerozhodneme. Chce radu ohledně zpřísnění opatření

Andrej Babiš a Petr Fiala

Babiš píše Fialovi

Ohledně dalších kroků kolem pandemie koronaviru chceme znát názor budoucí vládní koalice, řekl v pondělí na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš. Píše proto dopis lídrovi Spolu Petru Fialovi. Premiér také chce, aby možný budoucí ministr zdravotnictví stanul v čele resortu už od listopadu a vystřídal Adama Vojtěcha. Babiš to vysvětluje tím, že nechce, aby budoucí vláda změnila něco, co ta současná rozhodne.

„Píšu dopis Fialovi. Chceme, aby k novým opatřením budoucí vláda řekla svůj názor, ať potom nezmění, co my teď rozhodneme. Proto jsme přizvali k jednání i pana Válka,“ řekl Babiš s tím, že Válkovi od listopadu nabízí i místo ministra zdravotnictví.

Vláda proto v pondělí neprojedná ani návrhy na zkrácení platnosti testů na COVID-19, kratší karanténu či ukončení úhrady preventivních testů ze zdravotního pojištění, které měly původně platit od prosince. Chce k tomu mít stanovisko budoucí vládní koalice.

„Pokud stanovisko nebude v tuto chvíli, nebudu navrhovat změnu opatření. Ale samozřejmě, pokud by bylo třeba i v průběhu týdne, může vláda zasednout mimořádně a opatření schválit,“ řekl v pondělí Radiožurnálu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Za nynější opatření zodpovídá současná vláda

Zástupci ministerstva zdravotnictví o návrzích minulý týden informovali Vlastimila Válka, který je kandidátem TOP 09 na ministra zdravotnictví. V neděli se k tématu sešel takzvaný AntiCovid tým koalice Spolu, řekl v ČRo člen týmu Marek Výborný (KDU-ČSL). Stanovisko by měl vládě dodat Válek, který je v pondělí podle Výborného na plánovaném stomatologickém zákroku. Výborný ovšem zdůraznil, že za nynější opatření proti koronaviru je plně zodpovědná současná vláda.

Výborný řekl, že k některým navrhovaným opatřením nemá budoucí vládní koalice potřebné informace, zmínil třeba zkrácení platnosti negativních testů na koronavirus. „Neznáme přesná data od ministerstva zdravotnictví a odborných skupin, které na vládě fungují, a nám se těžko potom reaguje konkrétně na některá opatření, která jsou připravována,“ řekl v ČRo.

Podporu budoucí vládní koalice má podle Výborného návrh na zkrácení karantény ze dvou týdnů na jeden. Podmínkou ukončení karantény by byl negativní PCR test. AntiCovid tým je naopak proti zrušení bezplatného testování, vláda by podle něj ztratila přehled o šíření nákazy. „Jenom zopakujeme chybu, kterou vláda udělala už minulý rok před Vánocemi,“ řekl Výborný. Možnost, že by se Válek stal ministrem zdravotnictví už v nynější vládě, o které mluvil Babiš, označil Výborný za „naprosto absurdní“.

Tagy: