Havlíček: Mrtvé ryby vám za komisi stály, střelba na FF ne. Buďme racionální, namítla Kovářová

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN) a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO)

360° (176)

Když šlo o mrtvé ryby, tak se okamžitě zřizovala vyšetřovací komise a únik toxických látek do Bečvy byl probrán takřka minutu po minutě. Vůbec nechápu, proč se nyní vláda brání zřízení komise, která by lidem vysvětlila průběh policejního zásahu na filozofické fakultě. V pořadu 360° to řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). Podle 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věry Kovářové (STAN) by však bylo lepší, kdyby se celá záležitost vyřešila v rámci bezpečnostního výboru.

Hnutí ANO se podle Karla Havlíčka snažilo být ve svých vyjádřeních směrem k policii po tragické střelbě na FF UK zdrženlivé a nikoho nekritizovat. Avšak z jednání bezpečnostního výboru, které proběhlo minulý týden, podle něj vyplývá, že nepochybně došlo k celé řadě pochybení. „Policisté na fakultu přišli pár minut po střelci. Podívali se pouze do přízemí a do části prvního patra. Dále už nešli. On se zatím na toaletách ve čtvrtém patře připravoval na střelbu,“ řekl Havlíček.

ČTĚTE TAKÉ: Ať zasáhne Fiala, chceme odpovědi, řekla Marvanová. Ani nevíme, kdo na fakultě velel policii

Podle Kovářové však žádné šetření neprokázalo, že by mělo dojít k nějakým závažnějším pochybením. „Buďme racionální. Samozřejmě byly zmíněny dvě problematické oblasti – komunikace s vedením fakulty a chybějící analytické nástroje,“ řekla Kovářová a označila samotný policejní zákrok za chvályhodný a mimořádně hrdinný.

Havlíček dále připomněl nesoulad v tvrzeních mezi policií a vedením fakulty o dostupnosti kamerových záznamů. „Policie se údajně na ty záznamy nepodívala, protože to nebylo možné. Univerzita Karlova tvrdí, že to možné bylo. My nechceme nikoho lynčovat, nezpochybnili jsme ten vlastní zákrok. Chceme pouze, aby se vyšetřilo vše, co střelbě předcházelo, včetně toho, že budova nebyla vyklizena,“ sdělil Havlíček, který nechápe, proč se vláda zřízení vyšetřovací komise brání. „Musíme se z toho poučit a udělat taková opatření, aby se to již neopakovalo. Když šlo o mrtvé ryby, tak se komise zřizovaly okamžitě. Celé to bylo zideologizované,“ dodal Havlíček.

Kovářová se však přiklání k tomu, aby se celá záležitost dořešila ve sněmovním bezpečnostním výboru, který by ještě mohl zodpovědět další případné otázky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rakušan po útoku na FF UK nijak nepochybil, řekl Letocha. Zapomínáme, že víme, kdo je viník

Tagy:
policie ryby STAN Karel Havlíček ANO 2011 Věra Kovářová komise střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy