Zaorálek: Sousedské rozpory jsou cestou do pekel. Mentorování nám nepřísluší, míní Svoboda

Lubomír Zaorálek (SOCDEM) a Cyril Svoboda (KDU-ČSL)

ZPRÁVY PLUS (178)

Rozpory mezi sousedy jsou cestou do pekel, okomentoval současné vztahy mezi Českem a Slovenskem Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Mířil tím na výroky, které vůči slovenským politikům vznesli ti čeští. Ani podle Cyrila Svobody (KDU-ČSL) jim takové „mentorské výroky“ nepřísluší. Bývalí ministři zahraničí se shodli, že by se pozornost českých zákonodárců měla soustředit jinam než na slovenské volby.

Podle Lubomíra Zaorálka musí být pro Čechy sousedské vztahy se Slovenskem prioritou. „Jakmile se nedokážeme domluvit se sousedy, řítíme se zřejmě do pekel,“ řekl bývalý ministr zahraničních věcí a jako odstrašující případ při tom připomněl situaci před druhou světovou válkou.

ČTĚTE TAKÉ: Uvidíme se často. Pokud by hrozil rozkol, radši si napřed zavoláme, slíbil Pellegrini u Pavla

Se Slováky bychom měli podle místopředsedy SOCDEM udržovat dobré vztahy bez ohledu na to, která politická strana je v zemi zrovna u moci. Chování některých českých politiků vůči těm slovenským považuje za „skandální“.

„Například to, že na inauguraci Pellegriniho nebyl přítomen český prezident. Nebo když tu byla návštěva V4, tak si český prezident dovolil přijmout pouze Donalda Tuska, nepřijal Orbána a nechal za dveřmi právě Fica,“ vyjmenoval Zaorálek. Nezamlouvají se mu ani výroky ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka. „Chovali jsme se ke Slovensku jako takový starší bratr. Naprosto nedospělým, skoro infantilním způsobem,“ shrnul Zaorálek.

Nejsme starší bratři

Ani Cyril Svoboda s chováním českých politiků vůči Slovákům nesouzní. „Podle mě jsme se chovali hodně mentorsky, řada našich představitelů komentovala situaci na Slovensku,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS. Prohlášení, že slovenský premiér Robert Fico je bezpečnostním rizikem a podobná slova, která v českém prostoru padala na účet sousedů, byla podle něj nepatřičná. „My nejsme starší bratři, kteří učí mladšího, jak se má chovat, to tedy v žádném případě ne,“ přidal Svoboda.

Čeští politici by se podle něj měli soustředit především na domácí problémy. „Nemáme vůbec komentovat, kdo a jak kandiduje na Slovensku a vyjadřovat se ke kandidátům. Nepřísluší nám to a já doufám, že se z toho poučíme,“ řekl.

Šarvátky mají podle Zaorálka ustoupit tomu, že Česko musí se Slovenskem táhnout za jeden provaz především v oblasti obrany. „Situace ve světě velice houstne. A co jiného bychom měli dělat, než dokázat se se sousedy domluvit třeba na společné obraně území?“ ptal se Zaorálek ve vysílání.

Zmínil i společnou výrobu zbraní. Česká zbrojovka totiž před deseti lety spolu se slovenským partnerem otevřela výrobní závod v Novákách. „Nedávno jsme chránili vzdušný prostor Slovenska svými letadly, to znamená, že pro nás je existenční věc, že kdyby se něco semlelo, musíme držet pohromadě,“ dodal Zaorálek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Euro v Česku? Plníte jen jedno ze čtyř kritérií, Polsko a Maďarsko žádné, vzkázala EK

Tagy: