Babiš v slzách, odhodlaný syn i zájem občanů. Jak šel čas s procesem v kauze Čapí hnízdo

Takřka čtyři měsíce včetně přestávek trvalo, než došel proces v kauze Čapí hnízdo ke svému konci. Pražský městský soud v pondělí 9. prosince nepravomocně osvobodil bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou. Během celého procesu nechyběl značný zájem veřejnosti ani silné emoce zúčastněných. Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila souhrn toho nejdůležitějšího.

Zahájení procesu

Velký zájem a fronty. Ty provázely první den procesu v kauze Čapí hnízdo v září loňského roku. Přijeli lidé z různých koutů republiky. „Dorazili jsme od Kokořína, takže jsme vstávali ve tři hodiny ráno,“ svěřili se přítomní redakci CNN Prima NEWS. Před samotným zahájením procesu Babiš vzkázal, že doufá v nezávislost soudu.

„Doufám v to a věřím v českou justici,“ hlásal. V soudní síni pak Babiš poprvé promluvil: obžalobu odmítl. „V životě jsem nic neukradl, v životě jsem nepodvedl. Všechno je to politické,“ hájil se.

Výpovědi Babišových příbuzných

V roli svědkyně dorazila v září k soudu i Babišova manželka Monika. Na dotazy novinářů neodpovídala a odpovědí se nedočkal ani soud. Na soudcův dotaz, zde bude vypovídat, reagovala jednoduchým „ne“, a využila tak práva nevypovídat.

Svědčit odmítli i další členové expremiérovy rodiny. Kromě syna Andreje Babiše mladšího. Ten vypovídal proti svému otci. Podpis na dokumentech k převodu společnosti Farma Čapí hnízdo prý není jeho a akcie této firmy nikdy neviděl. „Pro mě je dnešek výhra, jsem tady a obhajuji se. Budu opakovat – a nemám důvod, proč ne – všechno, co jsem říkal posledních nevím kolik let,“ prohlásil syn expremiéra.

Emoce

Dne 19. prosince byly v soudní síni cítit největší emoce. Veřejně se totiž probíral zdravotní stav Babišova syna a znalkyně mluvila také o tom, jaký spolu mají vztah. To šéfa ANO rozladilo, až se rozplakal.

„Za pět hodin jste zjistila, kdo je můj syn a celý život, co jsem s ním strávil. Já jsem se o něj staral,“ reagoval expremiér. Za to soudce Jan Šott Babiše napomenul: „Pokud potřebují obhájci poradu s vámi... vaše chování poprvé během celého procesu začíná být krajně nevhodné.“ Na to Babiš opáčil, že nevhodné je to, že se tato věc projednává veřejně. „Já jsem byl dobrý táta, jsem dobrý táta a zkrátka tohle je pro mě nepřijatelné,“ doplnil a dodal, že zneužívat v politickém boji děti, je „největší hnus“.

Závěrečné řeči

V prvním lednovém týdnu došlo na závěrečné řeči obhájců, státního zástupce i Andreje Babiše. „Státní zástupce navrhl oběma obžalovaným podmíněný trest odnětí svobody, a to ve výměře tři roky odnětí svobody na zkušební dobu v trvání pěti let,“ uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

„Tato smyšlená kauza jednoznačně ovlivnila nejméně dvoje parlamentní volby, a navíc má samozřejmě ovlivnit průběh stávajících voleb. Kde je ta škoda? Komu vznikla škoda? Ten polistopadový kartel ten, ten, ten kolos tradičních pohledů novinářů, aktivistů, lobbistů a tak dále, těm vadím,“ prohlásil ve své řeči Babiš.

Babiš se rozsudek dozvěděl pár dnů před zahájením prezidentských voleb. Necelý týden před jejich začátkem prezident Miloš Zeman zmínil, že rozsudek kampaň moc neovlivní. „A to z toho důvodu, že o této kauze, která se opravdu vleče neskutečně dlouho, už víme ze strany zúčastněných opravdu všechno. Pokud to bude nepříznivý rozsudek pro Andreje Babiše, má jako každý obžalovaný možnost odvolání,“ dodala současná hlava státu.

Pár dnů před volbami je soud zprostil obžaloby

Pražský městský soud v pondělí nepravomocně osvobodil bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu může odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

Tagy: