Babiše do kandidatury na Hrad tlačí lidi kolem něj. Proč se ještě nerozhodl?

V kandidatuře na Hrad má expremiér a šéf ANO Andrej Babiš podporu jak svých nejbližších spolupracovníků, tak prezidenta Miloše Zemana. Babiš ale tvrdí, že se ještě nerozhodl, zda se o post hlavy státu utká. Podle informací CNN Prima NEWS ho od toho odrazuje jeho rodina.

Babiše veřejně podpořil první místopředseda ANO Karel Havlíček i šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová. „Domnívám se, že pan Babiš by na Hrad kandidovat měl. Prezident by neměl být vytažen jako hráč z estrádního klobouku, ale měl by to být politický hráč a osobnost, která je dostatečně známá, ale má i silnou podporu,“ prohlásil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Havlíček.

Podle něj je důležité si říct, zda chtějí Češi za prezidenta silnou osobnost, nebo šedého úředníka či úzkostlivého profesora, který bude slušný, korektní, ale nikdo o něm nebude vědět.

„Můj názor je takový, že prezident by měla být silná osobnost, protože musí razantně obhajovat naše zájmy v zahraničí. S panem Babišem jsem projel svět a on je v zahraničí jako ryba ve vodě, má tam respekt. Podle mého názoru by byl dobrým prezidentem,“ reagoval Havlíček na otázku, jestli má Babiš takové morální hodnoty, aby byl dobrým prezidentem.

Podporu Babišovi vyjádřila i Schillerová. „Zatím se ke kandidatuře nepostavil jasně, to je pravda, řeší se to i v našich kruzích. Můj osobní tip je, že se nakonec rozhodne kandidovat, a bylo by to dobře,“ odpověděla Schillerová na otázku, zda bude její stranický šéf usilovat o místo na Hradě.

Proč se Babiš ještě nerozhoupal? Jeden z důvodů může být čistě taktický. Šéf ANO čeká, kdo všechno se ještě do prezidentského klání přihlásí a jak budou vypadat předvolební průzkumy.

ANO navíc nikdy nezačínalo kampaň extra dopředu. Marketingoví stratégové vědí, že „šlapat“ do kampaně je nejlepší poslední měsíce před samotnou volbou.

Hlavním důvodem, proč Babiš váhá, je ale podle informací CNN Prima NEWS jeho rodina. „Užili si dost pranýřování během toho, co byl ministr a pak premiér. Chtějí mít chvíli klid,“ popsal situaci jeden ze zdrojů blízký Babišovi.

I druhý zdroj z okolí expremiéra tato slova potvrdil. Redakce oslovila Babiše s žádostí o reakci, ale neodpověděl.

Loni Babiš Blesku řekl, že názor jeho rodiny bude rozhodující. „Na rodinu nejvíc negativně dopadla moje politická kariéra. Moje manželka by určitě nechtěla být na Hradě,“ prohlásil v listopadu Babiš.

Babiš si pořídil obytňák

Uvedl také, že definitivní rozhodnutí chce oznámit až v září. Nedávno si však bývalý předseda vlády pořídil obytný vůz, se kterým chce obrážet Českou republiku a mluvit s lidmi, což už může být součástí kampaně. Prezidentské volby se budou konat na začátku roku 2023.

„Čekají nás prezidentské volby, z určitých důvodů se k tomu nebudu vyjadřovat. Vnímám, že mě plno lidí podporuje a důvěřuje mi. Musíme jako hnutí postavit takového kandidáta, který bude společnost spojovat a hledat cestu k lidem, kteří ho nevolili,“ prohlásil Babiš na únorovém sněmu hnutí ANO.

Expremiér má podporu i současného prezidenta Miloše Zemana. „Zatím u mě mírně vede Andrej Babiš, i když udělal několik chyb. Hnutí ANO si počíná v opozici dobře. Jsme stále země s poměrně s nízkou zadlužeností, nezaměstnaností, mírou chudoby. Babiš se má čím chlubit,“ zdůraznil prezident v Partii začátkem února.

Mezi dva největší favority prezidentských voleb patří podle průzkumů a tipů sázkových kanceláří Babiš a generál a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel. Ten už oznámil, že se na kandidaturu připravuje. Předběžné průzkumy ukazují, že by se spolu s Babišem mohli utkat ve druhém kole přímé volby.

O Hrad chce znovu zabojovat i senátor Pavel Fischer, který v prezidentské volbě v roce 2018 skončil na třetím místě. O post prezidenta se bude ucházet také matematik a miliardář Karel Janeček. V souvislosti s kandidaturou je často zmiňována i ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

Tagy: