Havlíček: Umím si představit, že budu šéfem ANO. Babiš má morální hodnoty být prezidentem

Karel Havlíček

Rozhovor s 1. místopředsedou hnutí ANO Karlem Havlíčkem

Šéf ANO a expremiér Andrej Babiš by měl podle prvního místopředsedy hnutí Karla Havlíčka kandidovat na prezidenta. Morální hodnoty na to Babiš podle Havlíčka má. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS Havlíček mluvil také o tom, co by chtěl v ANO změnit a že si umí představit, že by hnutí jednou mohl řídit.

Od soboty jste prvním místopředsedou ANO. Budete chtít v hnutí něco změnit?
Dnes to není o fatální změně. Chtěl bych, aby hnutí nadále prohlubovalo tržní orientaci. Ale aby nám stále zůstala sociální kontrolka. Stát by měl fungovat na bázi rodinného podnikání. Každopádně není pravda, když někdo říká, že jsme příliš sociálním hnutím. Nejsem zastáncem přerozdělování ani bezskrupulózního tvrdého kapitalismu založeného jen na zisku.

S tímhle Andrej Babiš začínal. Říkal, že chce stát řídit jako rodinnou firmu. Ale ANO se velmi posunulo, ve vládách s ČSSD dělalo levicové kroky.
Byli jsme ve vládě s ČSSD a podporovali nás komunisté, takže jsme museli dělat určité ústupky.

Předseda ANO často říká, že hnutí je catch-all party – cílí na všechny. Je tohle i vaše vize?
Nevím, jestli jsme catch-all party. Ale vážíme si jak hlasů z levého, tak z pravého spektra. Lidé dnes už nežijí v rozdělení na levici a na pravici. Mají jiné priority. Zajímají je otázky bezpečnosti, terorismu, migrace, zelené planety.

Takže souhlasíte s tím, že ANO bude nadále populistické hnutí a bude se snažit chytat úplně všechny voliče?
Jestliže se snažíme chytat voliče, nejde o populismus. Každá strana a hnutí se o to snaží. My jen říkáme, že si vážíme hlasů z levé i pravé části. Jsme rádi, když nás volí student, senior i podnikatel či zaměstnanec. Co je na tom divného?

Co by hnutí ANO mělo podle vás ve dvou následujících letech prosazovat?
Musíme se více zaměřit na to, kde jsme ztratili. Jde o spektrum podnikatelů a živnostníků. Neztratili jsme je kvůli tomu, že jsme pro ně udělali málo. Žádná vláda za poslední roky neudělala víc než my.

Možná ne dost, když jste podnikatele ztratili, jak sám přiznáváte.
Udělali jsme nejvíc, co se dalo.

Dostávám tisíce mailů i od podnikatelů, kteří jsou zklamaní z toho, jak k nim přistoupila nová vláda.

Kdybyste udělali, jak říkáte, nejvíc, co se dalo, tak hlasy podnikatelů neztratíte, ne?
Ztratili bychom je, i kdybychom udělali dvojnásobek. Protože jsme je během pandemie omezili. Po dobu roku a půl jsme zamezili podnikání. Bohužel jsme to museli udělat. A pokud někoho omezíte, tak ztratíte jeho podporu. I když jsme vytvořili programy na pomoc podnikatelům a snažili jsme se, bylo zjevné, že byli frustrování. A já se jim nedivím. Tím víc o ně musíme zabojovat.

Jak?
Budeme poukazovat na to, co jsme pro ně udělali a co pro ně ještě můžeme udělat. Už teď se to ukazuje. Dostávám tisíce mailů i od podnikatelů, kteří jsou zklamaní z toho, jak k nim přistoupila nová vláda. Hodila je přes palubu. Už jen co se týče covidové podpory, kterou se rozhodla promlčet. Nebo energetické podpory. Teď podnikatelé říkají: S vámi jsme se hádali, byli jsme naštvaní, ale stále je to velký rozdíl oproti nové vládě.

Byl to velký pád, když se z vicepremiéra a dvojitého ministra stal obyčejný poslanec?
Jsem zvyklý prohrávat i vyhrávat. Byl jsem 30 let v byznysu a neprožívali jsme jen hezké chvilky. Jsou momenty, kdy se daří méně. Je potřeba se znovu postavit na nohy, nepanikařit. I když v první fázi po volbách to bylo velké zklamání. Získali jsme solidní počet hlasů, ale nestačilo to. Když si to zpětně vyhodnocuji, není to zase tak špatně. Odešli jsme se vztyčenou hlavou. Potřebujeme si trochu odpočinout. Nová koalice může ukázat, jak bude zemi řídit, a bude to mít mnohem snazší než my. Bude řídit zemi v mnohem lepší konstelaci.

To si nová vláda nemyslí. Říká, že přebrala zemi ve velmi špatném stavu.
To je jen politická rétorika.

Když bude Andrej Babiš kandidovat na Hrad, vy hnutí ANO převezmete. Byl to ten důvod, proč jste kandidoval na post prvního místopředsedy?
Nebyl. Chci hnutí pomoct. Nedívám se na to, co bude za dva roky. Teď jsem prvním místopředsedou. Ihned po volbách, kdy bylo jasné, že jdeme do opozice, jsem nepřijal žádnou nabídku z byznysu ani z univerzitní sféry, a byly to nabídky snů. A mohl jsem si u toho dělat poslance. Ale rozhodl jsem se, že se budu naplno věnovat práci ve Sněmovně, hnutí ANO, stínové vládě, Středočeskému kraji.

Nepochybuji o tom, že se dostaneme zpátky do vlády.

Co se ve vás tak pohnulo? Ještě nedávno jste neviděl důvod, proč byste vůbec měl být členem hnutí. V září jste říkal: „Nikdy jsme neřešili, že bych měl do hnutí vstoupit. Hnutí ANO není postavené na stranických knížkách. V hnutí ANO se naštěstí vždy posuzovala výkonnost. Reprezentuji hnutí ANO, kopu za něj, snažím se pomáhat v programu. Na to nemusím mít knížku.“ Po volbách jste změnil názor, do ANO vstoupil a hned aspiroval na druhý nejvyšší post ve stranické hierarchii. Hledám tu vaši motivaci.
Jsme v jiné pozici. Jsme opoziční hnutí, musíme znovu některé věci nastartovat a musíme začít od regionů. Nevstoupil jsem do hnutí, kdy se mu dařilo nejvíce, ale když potřebuje podporu. V regionech to zarezonovalo velmi dobře. Protože si řekli, že Havlíček není jen ředitel zeměkoule, ale umí z hrušky seskočit dolů a začít od píky pracovat. To je důležité. Nepochybuji o tom, že se dostaneme zpátky do vlády. Ale musíme si to odpracovat.

Andrej Babiš už řekl, že za dva roky na post předsedy ANO kandidovat nebude. Dokázal byste si představit, že vedete ANO, ať už za dva roky, nebo dříve?
Za předpokladu, že budeme mít výsledky.

Jak se pozná, že máte výsledky, když jste v opozici?
Máme několikery další volby. Budeme aktivní v regionech, uvidíme zpětnou vazbu, jsou nějaké preference.

Takže si umíte představit, že byste ANO vedl?
Tak samozřejmě když člověk kandiduje na prvního místopředsedu, musí si umět představit i tohle. Ale nejde o to, že bych mířil na pozici jedničky, když tady máme lídra. Na žádné funkce se nederu.

S Andrejem Babišem jsem projel svět a on je v zahraničí jako ryba ve vodě, má tam respekt.

Měl by podle vás Andrej Babiš kandidovat na prezidenta?
Domnívám se, že měl. Prezident by neměl být vytažen jako hráč z estrádního klobouku, ale měl by to být politický hráč a osobnost, která je dostatečně známá, ale má i silnou podporu. Andrej Babiš má obrovskou podporu. Je pravda, že má i spoustu těch, kdo s ním nesouhlasí.

Nevadí, že hodně rozděluje společnost, což ostatně už nějakou dobu dělá i současný prezident? Nebylo by lepší najít osobnost, která by lidi spíš stmelovala?
To je to, co si musíme říct. Jestli chceme mít za prezidenta silnou osobnost, nebo šedého úředníka či úzkostlivého profesora, který bude slušný, korektní, ale nebudeme o něm pomalu ani vědět. Můj názor je takový, že prezident by měla být silná osobnost, protože musí razantně obhajovat naše zájmy v zahraničí. S panem Babišem jsem projel svět a on je v zahraničí jako ryba ve vodě, má tam respekt.

U prezidenta se obvykle – více než například u premiéra – pohlíží i na morální hodnoty, které daná osobnost reprezentuje. Splňuje Andrej Babiš i tyto podmínky dostatečně?
Nevím, proč by pan Babiš nemohl být prezidentem ve smyslu morálních hodnot. Je tvrdý a nesmlouvavý, ale na jeho slovo je spolehnutí. Samozřejmě, že spoustu lidí naštval, protože ve své razanci se s nikým nepárá. Když máte výsledky, tak vám dá dvorek a zvětšuje vám ho. A pokud výsledky nemáte, tak vám do toho mluví, což se jedincům nelíbí. Když se jim nedaří déle, tak je vyhodí. A potom se z nich stanou nepřátelé na život a na smrt. A on má takových nepřátel hodně v politice i byznysu.

Takže Andrej Babiš reprezentuje takové morální hodnoty, že by mohl být dobrým prezidentem České republiky?
Podle mého názoru by byl dobrým prezidentem.

Jak byste popsal svůj vztah s Andrejem Babišem? Jste přátelé? Nebo je čistě profesionální a vykáte si?
Vykáme si. Je to dobré. Nemáme spolu přátelství na úrovni rodinných vazeb, nepotkávají se naše rodiny, nechodíme spolu na pivo, nemáme společné zájmy mimo naši práci. Náš vztah je čistě profesní a pracovní. A tak je to správně.

Dovolíte si Andreji Babišovi oponovat?
Jasně. Ale nedělám to veřejně.

Pohádali jste se někdy?
Kolikrát jsme se chytli. Byly věci, ohledně kterých byl nespokojený. Ale nikdy jsme to neřešili veřejně.

V opozici jste teď velmi kritičtí k nové vládě. Proč jste jí nedali ani těch sto dní hájení, které chtěl pro nový kabinet i prezident Miloš Zeman?
Nevím, co je sto dnů hájení. Když jsem nastoupil na resort, řekl jsem, že nechci ani den hájení. Pokud se něco dělá blbě, tak nemůžeme čekat dalších 67 dní. Kdybychom se neozvali s pandemickým zákonem a tvrdě do něj nešli, je otázka, jak by k tomu přistoupil Senát. A senátoři jen zopakovali, co jsme říkali my.

Vaše vláda schválila pandemický zákon tak, že platí jen do 28. února. Co měl nový kabinet dělat, když neměl moc času?
Můžeme jít do minulosti. Pandemický zákon vůbec neměl vzniknout. Bylo to pod obrovským tlakem tehdejší opozice. Vydírali nás, abychom nevyhlašovali nouzový stav. Pandemický zákon neměl řešit jen tuto pandemii, ale měl být udělán obecně, jako krizový zákon. Vždyť dnes nejsou pod žádným tlakem. Není důvod, proč se o to rvát. Když se čísla zhorší, mají vždy v rukou nouzový stav. Když aplikují nouzový stav, neznamená to tvrdý lockdown.

Ocenil bych snahu ušetřit, kdyby vláda šla slibovaným směrem. Místo toho dělá z lidí blbce.

Cupovali jste i nový rozpočet. Podle vás je asociální. Nedokážete aspoň trochu ocenit snahu vlády někde ušetřit?
Ocenil bych snahu ušetřit, kdyby šla slibovaným směrem. Říkali, že ušetří 80 miliard na provozu státu. My jsme věděli, že to není možné. Místo, aby to uznali a řekli, že ušetří na provozu o něco méně, třeba 30, 40 miliard korun, tak co udělali? Udělali z lidí blbce. Těch 80 miliard úspor je z polovičky účetní švindl.

Ekonomové a analytici se ale shodují, že umírněnější hospodaření je potřeba, stejně tak oceňují škrty ve výdajích státu. Naopak ANO před volbami pravidelně uplácelo voliče, důchodcům jste před Vánocemi dávali pět tisíc. Nemohli jste myslet víc na budoucnost? Možná by teď vláda nemusela tolik škrtat.
V letech, kdy ekonomika rostla, jsme mysleli na budoucnost. Mezi roky 2014 až 2019 jsme nejen snížili zadluženost ze 44 procent na 29 procent, ale absolutně jsme snížili dluh o 25 miliard korun. V letech 2020 a 2021 byla pandemie. Dělali jsme to, co ostatní země. Snažili jsme se podpořit lidi, podnikatele, domácnosti, zaměstnanost, zdravotnictví. Kdybychom to neudělali, máme desetitisíce zkrachovalých podnikatelů, zvýšenou míru nezaměstnanosti a kolabující průmysl. Uvědomujeme si, že se situace musí začít otáčet a zadluženost se musí dostávat pod 40 procent. Ale nemůžeme to udělat jednorázovým krokem, je to na delší dobu. Podívejte se, jak to dopadlo po škrtech za Miroslava Kalouska. To bylo období temna.

Tagy: