Babiše dokážu rozčílit, to mě baví, směje se Rakušan. Rýpnul si i do Zemana a Klause

K věci 22.10.2021

Lídr Starostů Vít Rakušan se z přízně a největšího počtu preferenčních hlasů těší. Že by ale kvůli tomu přemýšlel o kandidatuře na prezidenta, odmítá. Podle něj je na to příliš brzy. Nabytou popularitu podle svých slov získal tím, že dokáže „záhadně“ rozčílit premiéra Andreje Babiše (ANO), což ho „docela baví“. A zužitkovat ji chce ve vládě. Rakušan to s úsměvem přiznal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Předseda Starostů Vít Rakušan přiznává, že se ho lidé v posledních týdnech často ptají, zda nebude kandidovat na prezidenta. Souvisí to s úspěchem ve volbách a nejvyšším počtem preferenčních hlasů.

„Mě diskuze s Andrejem Babišem baví, já ho totiž dokážu záhadným způsobem rozčílit. To mě docela baví, protože se to málokomu vede. Pokud je tohle ta přidaná hodnota a lidé si toho všimli, tak jsem rád, že to oceňují,“ glosoval s úsměvem výsledky voleb.

„Jsem čtyři roky poslancem, teď nově zvoleným poslancem. Čeká mě vládní angažmá a nikdy jsem ve vládě nebyl. Před čtyřmi lety jsem byl lokálním politikem. Chci opravdu teď obstát na ministerském postu. Chci dokázat, že jsem relativně slušný manažer, že nějaké zkušenosti mám a že mám nějaký cíl,“ dodal v pořadu K věci s tím, že se těší na exekutivní roli.

„Nějaká úvaha hodně do budoucnosti... Pokud bych cítil podporu veřejnosti, tak toho můžu v různých pozicích v politické dráze využít. Ale já jsem své ženě slíbil, že v politice nebudu do konce života a že třeba za deset let by mě bavila nějaká diplomatická dráha,“ nastínil Rakušan. Na pozici prezidenta se prý neodvažuje pomýšlet mimo jiné z úcty k bývalému prezidentovi Václavu Havlovi.

O Zemanovi: Viděl jsem nemocného muže

O úctě k prezidentu Klausovi ani Zemanovi předseda STAN nemluvil. Reagoval ale na video, které ve čtvrtek odhalil kancléř prezidenta Vratislav Mynář. „Viděl jsem nemocného muže, kterému přeji brzké uzdravení. Pana prezidenta. Viděl jsem tam porušení všech opatření, která nutíme lidi respektovat, na jednotce intenzivní péče. Potom jsem tam viděl podpis dokumentu, který trval půl minuty. Nevím, jestli tohle je důkaz. Zda prezident, který v leže podepíše nějakou listinu, je skutečně schopen pojmout celou tu plejádu povinností, které má. Byl to spíš obrovský alibismus pana kancléře Mynáře,“ míní.

Jednání jsou komplikovaná, volby pro nás dopadly jinak, než jsme předpokládali. Což způsobilo napětí, protože Piráti řeší problém dovnitř.

Předseda STAN také dodal, že pokud lékaři prezidenta uschopní, bude své povinnosti prezident dál vykonávat.

Komplikace řeší Starostové ale i v rámci své koalice. Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše totiž někteří účastníci jednání oproti dohodě anonymně informují média se „záměrem nasazovat Pirátům psí hlavu“.

„Já žádné anonymní informace z jednání nevypouštím. Jednání jsou komplikovaná, volby pro nás dopadly jinak, než jsme předpokládali, a to jak z hlediska procent tak i vnitřním poměru. Což způsobilo napětí, protože Piráti řeší problém dovnitř,“ popsal Rakušan.

Zároveň by se prý neztotožňoval s tím, co říkají kolegové. „Jednání se někam posouvají a my je musíme posunout do bodu, a to co v nejbližší době, abychom mohli přijít za koalicí Spolu,“ dodal lídr Starostů. Připomněl také, že ve všem jsou jako koalice Starostů a Pirátů spolu. „Odmakali jsme to společně. Neúspěchy i úspěchy mají být sdílené společně, snažíme se najít přijatelný model,“ dodal Rakušan.

Tagy: