U Zemana na JIP bez roušky či respirátoru. Mynář i Vondráček porušili pravidla nemocnice

Nikdo na návštěvě u prezidenta v nemocnici neměl respirátor.

Zeman v nemocnici

Na videu s Milošem Zemanem, které ve čtvrtek zveřejnil Hrad, stojí v nemocničním pokoji další čtyři lidé. Ani jeden z nich však na návštěvě u nemocného prezidenta nemá zakrytá ústa a nos rouškou či respirátorem. Podle ÚVN tím členové hradní kanceláře porušili pravidla.

Za Zemanem dorazil hradní kancléř Vratislav Mynář, předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a ředitel sekretariátu prezidenta republiky Jaroslav Hlinovský. Na videu je ještě ošetřovatelka prezidenta Miloše Zemana.

Ani jeden z přítomných neměl roušku či respirátor. Vládní pravidla přitom říkají, že respirátor třídy FFP2 je povinný ve všech zdravotnických zařízeních.

Mluvčí ÚVN Jitka Zinke CNN Prima NEWS potvrdila, že členové kanceláře prezidenta i předseda Sněmovny Radek Vondráček porušili pravidla nemocnice, když u Zemana na JIP neměl nikdo z nich respirátory.

„ÚVN má jasně daná pravidla. Mezi ta opatření patří mimo jiné určitá doba pobytu u pacienta, počet osob a samozřejmě ochrana úst tak, aby nedošlo k přenosu nákazy,“ uvedla Zinke. Dodala, že zatím neví, jak bude ÚVN postupovat. „Všechny návštěvy doposud nařízení respektovaly,“ zdůraznila mluvčí.

Hygiena hrozí pokutou až 10 tisíc

Informace o povinnosti mít zakryté dýchací cesty má nemocnice i na svém webu: „Ve všech prostorech ÚVN žádáme o dodržování povinnosti mít zakrytá ústa a nos (respirátor FFP2).“

„Jsem přesvědčený, že v čase epidemie, jako je nyní, povinnost mít roušky v ÚVN je. Otázka je, jestli se na to někdo ptal ošetřujících lékařů. Je to podnět, aby se tím zabýval, kdo má na starosti kvalitu péče v ÚVN,“ komentoval pro CNN Prima NEWS pirátský expert na zdravotnictví Ondřej Dostál.

Šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová ČTK řekla, že pokud hygienici zjistí porušení mimořádných opatření při návštěvě Zemana v nemocnici, jednotlivcům hrozí pokuta až 10 tisíc korun.

Vondráček tvrdí, že si respirátor sundal, aby ho prezident dobře slyšel. „Pan prezident mi v respirátoru špatně rozuměl, když jsem na něj mluvil. Hůř slyší. Tak jsem si respirátor po dohodě odložil. Jinak jsem se po celou dobu po nemocnici pohyboval s respirátorem,“ vysvětlil Seznam Zprávám Vondráček.

Tagy: