Babišovo eso v rukávu? Na prezidenta by za ANO mohl kandidovat Stropnický

 Soukromý život Martina Stropnického, který slaví 67. narozeniny by vydal na román.

Jak zhodnotil výsledky voleb Andrej Babiš?

Expremiér Andrej Babiš (ANO) má podle všeho nového uchazeče pro boj o Pražský hrad. Na prezidenta by totiž s podporou jeho hnutí mohl kandidovat exministr obrany či zahraničí a nynější velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický. Informoval o tom web Echo24.cz. Podle něj se měl Stropnický již na resortu diplomacie vyptávat, zda by se v případě volebního neúspěchu mohl vrátit na post do Tel Avivu. O možnosti jeho kandidatury nedávno diskutovali v pořadu 360° na CNN Prima NEWS i komentátor deníku Právo Thomas Kulidakis společně s analytičkou Týdeníku Echo Lenkou Zlámalovou. A hlavní bookmaker Fortuny Michal Hanák řekl, že na Stropnického začaly přicházet velmi zajímavé sázky.

Web Echo24.cz přišel se zprávou, že Stropnický by mohl za Babišovo hnutí ANO kandidovat v nadcházejících prezidentských volbách. Údajně se již měl na ministerstvu zahraničí dotazovat, zda by se v případě, kdyby ve volebním klání neuspěl, mohl vrátit na svůj současný post českého velvyslance v Izraeli.

Babiš kandidaturu na prezidenta sám podle svých slov zvažoval, průzkumy jej zprvu často řadily na první místo mezi uchazeči. Podle expertů by však nejspíše pohořel ve druhém kole, jelikož by se voliči sjednotili za jeho soupeřem.

Aktuálně bývalý předseda vlády tvrdí, že se již rozhodl a svůj postoj oznámí ke konci října. Pro CNN Prima NEWS uvedl, že s prohlášením definitivně přijde 26. října. Hovořilo se rovněž o tom, že ANO má až čtyři možné kandidáty na prezidenta. Vyjma Babiše se spekulovalo o exministryni financí Aleně Schillerové a bývalém ministrovi průmyslu a obchodu, ale také dopravy, Karlu Havlíčkovi (oba ANO). A nyní přicházejí informace o ambicích Stropnického.

Ten již kandidaturu na prezidenta zvažoval v roce 2017. Tehdy však ANO žádného kandidáta nepostavilo a Babiš místo toho podpořil stávající hlavu státu Miloše Zemana, který volby vyhrál.

Na Stropnického chodí vysoké sázky, hlásí Fortuna

O možnosti, že by to byl právě Stropnický, kdo bude v barvách hnutí ANO usilovat o post prezidenta, hovořili v nedávném vysílání pořadu 360° i komentátor deníku Právo Thomas Kulidakis společně s analytičkou Týdeníku Echo Lenkou Zlámalovou a hlavním bookmakerem společnosti Fortuna Michalem Hanákem.

„Je to známý herec. Kdyby náhodou vyhrál, tak ANO získá, kdyby nevyhrál, nebudou se smát ANO, že to nevyhrálo,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Kulidakis s tím, že Babiš by v případě Stropnického neúspěchu mohl jednoduše odvětit, že už s hnutím ANO není tak pevně spjat. Podle Zlámalové však Stropnický nebyl příliš oblíbený. „Průzkumy nikdy neukazovaly, že by byl populární. To je stejné jako u Aleny Schillerové,“ komentovala jeho šance Zlámalová.

Se zajímavým poznatkem přišel hlavní bookmaker Fortuny Hanák. „Na Martina Stropnického jsme během posledních 10 dnů přijali poměrně zajímavou výši sázek. I když je v kurzu 130:1, nabrali jsme na něj přes 300 tisíc korun a sází tak pět lidí,“ zmínil v pořadu 360° Hanák.

Potenciální kandidáti musí svůj záměr oficiálně oznámit a následně se přihlásit na ministerstvu vnitra nejpozději 66 dní před začátkem voleb, což vychází na 8. listopadu.

Tagy: