Hádka v Partii: Voliči ANO jako hnůj a odpad, strašení důchodců a lítající pošuk

Místopředseda TOP 09 v Kralupech řekl, že voliči ANO jsou lůza, odpad a lidský hnůj, vyčetl zástupcům vlády místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. „Vy strašíte důchodce,“ vrátil mu to ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Politici se v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS hádali o tom, jak vypadala prezidentská kampaň.

„Porovnejme dvě věci – když Petr Pavel přijel na mítink do tradičních bašt vašeho hnutí Ostravy a Ústí nad Labem, sešly se tisíce lidí na náměstích a autenticky a klidně vyjadřovali podporu. Je to dáno tím, že prezidentský kandidát Petr Pavel neměl zapotřebí v kampani vyhrožovat nebo vykřikovat, co se tady všechno stane. Zatímco když se uskutečnil mítink Andreje Babiše v Brně, byl vyhrocenější,“ hodnotil prezidentskou kampaň v Partii ministr kultury Martin Baxa (ODS).

K TÉMATU: Ministři se pustili do Babiše kvůli sázkám: Nechci být sprostý

Na to reagoval Havlíček slovy, že za klidné mítinky Pavla mohou právě zástupci ANO a podporovatelé Andreje Babiše. „Mítinky byly klidné proto, že jsme nikoho nevyzývali k jejich narušení a nerozdávali píšťalky. Nečekali tam naši voliči se sekačkami na trávu a motorovými pilami. Nelítali tam převlečení za čerta a nestrašili důchodce, to dělal váš zastupitel. Místopředseda TOP 09 v Kralupech řekl, že voliči ANO jsou lůza, odpad a lidský hnůj, Černochová, že jsou otroci. Zameťte si před vlastním prahem,“ rozčílil se v pořadu Partie.

Vůči jeho slovům se ale vymezil ministr pro místní rozvoj Bartoš. Podle něj právě Babišova kampaň polarizovala společnost a kvůli ní byly i mítinky šéfa ANO vyhrocené. „Nástroj sváru a strachu je často používán zejména populistickými politiky v kampaních, kdy nakreslíte určité skupiny – mladí/staří, chudí/bohatí, venkov/ Praha, a to používáte v kampani. Je to špatně a my to neděláme,“ uvedl.

„Viděl jsem pana Babiše, který na mítincích říkal: ‚To jsou voliči Pirátů a STAN, to jsou fašisti a nacisti.‘ Viděl jsem záznamy, jak Babiš někde v domově důchodců vykládal, že lidem seberou byty a chalupy a nastěhují jim tam uprchlíky. Tohle dělá aktivně lídr vaší partaje. Ukažte mi jediný výrok za ty roky, kdy jsem někoho strašil nebo dehonestoval,“ tepal Bartoš Havlíčka.

Vy tady brečíte

Politici se pak ve vysílání pohádali. „Vy tady brečíte,“ skákal Bartošovi do řeči Havlíček. „Nemám nic proti tvrdé kampani, můžeme si to natírat, jak chceme. Ale tohle v pohodě není,“ přidal ještě Bartoš.

„Vzpomeňte si na váš autobus, když jste vyobrazili Babiše, jak měl na hlavě Čapí hnízdo a byl v žaláři. Vy tvrdíte, že to je žertovné?“ vrátil mu to Havlíček a bránil se, ať ho Bartoš nechá domluvit. Šéf Pirátů se mu vysmál.

Havlíček pak ještě vzpomínal na Babišův mítink v Třeboni. „Vzpomeňte si na toho pošuka, který lítal jako smyslu zbavený v Třeboni. Byl přímo vedle mě,“ zdůraznil. Narážel tak na skutečnost, že když Babiš přijel s karavanem na náměstí, přišel si pro něj muž převlečený za čerta.

Tagy: