Balíček je odfláknutý a Nekula zbytečný. Schillerová se pustila do vlády kvůli úsporám

Alena Schillerová v Partii Terezie Tománkové (5. 3. 2023)

K věci 24.5.2023

Odfláknutá práce. Tak zhodnotila vládní balíček úspor předsedkyně sněmovního klubu hnutí ANO Alena Schillerová v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Jedním z nejzbytečnějších členů kabinetu je podle ní ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Za ozdravnými opatřeními si ale koalice stojí a zdůrazňuje, že stát neměl jinou možnost.

„Myslím si, že u konsolidačního balíčku bude ještě celá řada věcí, které budou muset (vládní zástupci) napravovat za pochodu. Je to prostě odfláknutá práce,“ nebrala si servítky Schillerová ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Jiná sazba DPH u černé kávy, jiná u caffè latte. Které změny způsobí problémy a chaos?

Opoziční poslanci proto koalici slibují dlouhé obstrukce ve Sněmovně. „Debata (o konsolidačním balíčku) bude velmi dlouhá. Nepřistoupíme na žádné zkracování lhůt nebo cokoliv nestandardního, co připouští jednací řád – to znamená, že si všechno bude muset koalice nastavit ve lhůtách,“ zdůraznila.

Podle vlády jsou ale představené kroky nutné a opatření konzultovali s odborníky. „I kdyby tato vláda už neprosadila nic dalšího, bude její vliv na budoucnost větší než působení obou socialistických vlád, které nám předcházely,“ sdělil po představení ozdravného balíčku předseda ODS a premiér Petr Fiala.

Podívejte se, jak ozdravný balíček zhodnotili poslankyně Margita Balaštíková (ANO) a poslanec Michael Kohajda (KDU-ČSL):

Ostrou kritikou v pořadu K věci nešetřila Schillerová na adresu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL). Po něm obchodní řetězce požadují omluvu za to, že na ně sváděl růst cen potravin. Antimonopolní úřad totiž oznámil, že při prověřování vývoje cen na trhu s potravinami u pěti základních komodit nezjistil porušení hospodářské soutěže.

„Zdeněk Nekula je člověk, který buď mlčí, takže je pro mě paní Columbová, nebo když promluví, tak je to vždy úplně někde střelba mimo. Považuju ho za naprosto zbytečného člena vlády,“ podotkla kriticky s tím, že takových členů má vláda více. „On ale patří skutečně mezi ty skoro nejzbytečnější,“ dodala.

Více z rozhovoru s předsedkyní poslanců ANO o obstrukcích opozice i obranné smlouvě se Spojenými státy se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: