Balšínek: Lipavský je člověk s anarchistickým backgroundem. O Izraeli mu nevěřím ani slovo

Dalibor Balšínek

K VĚCI 12.10.2023

Ministr Jan Lipavský (Piráti) je člověk s anarchistickým backgroundem Pirátů. Běhali po ulicích s vlajkami Free Palestine, nevěřím mu proto ani slovo, řekl v pořadu K věci šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek. Spor Lipavského s premiérem Petrem Fialou (ODS) o přemístění ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma je podle něj nesrozumitelný.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) navštívil Izrael po sobotním ostřelování Hamásem jako první politik. Při zpáteční cestě nabral 34 Čechů, kteří vládním speciálem odletěli domů. „Je to hodno ocenění, je důležité, že letadlo s ministrem letělo přes Saúdskou Arábii, což by nikdy předtím nebylo možné,“ řekl v pořadu K věci šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek.

Samotného ministra ale kritizoval. „Ministr Lipavský je člověk s anarchistickým backgroundem Pirátů, což je strana, která má svůj ideový základ v levicovém hnutí. Běhali po ulicích s vlajkami Free Palestine, nevěřím mu v tom ani slovo,“ uvedl Balšínek s tím, že teď je jen okolnostmi donucen zmírňovat rétoriku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyvolalo to ve mně absurdní dojem. Nejde o reality show, řekl Lipavský o Babišově kritice

Boj o přemístění ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma je podle něj nesrozumitelný. „Pokud se nepletu, Sněmovna již odhlasovala, že má být ambasáda přesunuta, ale nerozhodla o čase. To může být za půl roku, za rok, za pět let. To, že není stanovený termín, je čistý politický alibismus,“ podotkl Balšínek a dodal, že pokud máme vyjádřit podporu Izraeli, máme to oznámit co nejdřív, aby měla nějaký smysl.

„Vzpomeňme si, že tím, kdo prosazoval přesunutí ambasády, byl Miloš Zeman, který nechtěl jmenovat Lipavského ministrem zahraničí,“ připomněl Balšínek. Jak informoval web iDnes Premium, spor premiéra Petra Fialy (ODS) s Janem Lipavským o ambasádu kritizoval právě i Miloš Zeman. „V každé normální zemi má slovo premiéra větší váhu než slovo jakéhokoli ministra, tím spíše ministra bez dostatečného vzdělání,“ konstatoval Miloš Zeman pro MF DNES. „Zdá se, že nejsme normální země, čímž se potvrzuje, že, jak jsem již řekl, sledujeme divadelní hru, kterou napsal idiot a kterou režíruje kr***n,“ dodal exprezident.

Tagy:
Izrael Miloš Zeman Tel Aviv ODS Petr Fiala Česká pirátská strana Hamás Jan Lipavský Dalibor Balšínek