Fiala a Lipavský se přou o ambasádě v Jeruzalému. Hra, kterou napsal idiot, kritizoval Zeman

V české vládní koalici se vedou spory ohledně přesunu české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Zatímco premiér Petr Fiala (ODS) přesun označil za žádoucí krok a jeho názor podpořila řada politiků včetně opozice, prezident Petr Pavel a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) jsou proti. Bývalý prezident Miloš Zeman se k neshodám ostře vyjádřil a označil je za divadelní hru.

„Osobně dlouhodobě podporuji přesun české ambasády do Jeruzaléma. Jsem přesvědčen, že v současné době by to byl žádoucí krok. O konkrétním postupu v této situaci budu chtít jednat s koaličními partnery,“ napsal premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí na sociální síti X a reagoval tak na sobotní útok teroristického hnutí Hamás na Izrael, který si vyžádal nejméně 1 200 životů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Fiala si první polovinu svého vládnutí pochvaluje. Opozice a experti vidí situaci jinak

Proti přesunu ambasády se ale postavil prezident Petr Pavel. „V situaci, kdy je Izrael ve válečném stavu, není na místě debata o přesunu ambasády. V současné době je především nutné zachovávat jednotu v podpoře Izraele jak v rámci české politiky, tak na úrovni Evropské unie a dalších mezinárodních platforem,“ uvedl Pavel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo je krvavý vůdce Hamásu, který uniká jako duch?

Podle zákona o zahraniční službě má kompetenci přesouvat a rušit zastupitelské úřady ministr zahraničí. Právě šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) je ale zdrženlivý. Pro takový krok nejsou podle něj v tuto chvíli splněny tři základní podmínky. Přesun velvyslanectví by prý byl v rozporu s mezinárodním právem a rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, zároveň by nebyl v souladu s jednotným postojem EU. Lipavský navíc nepovažuje za rozumné, aby na sebe Česko „v dnešní bezpečnostně rozbouřené době“ přitáhlo pozornost mezinárodního společenství razantním krokem v otázce izraelsko-palestinského konfliktu.

Podporu má Fiala i v opozici

Podporu má ale Fiala u jiných politiků. „Tento krok jako lidovci dlouhodobě podporujeme. Pokud s takovým postupem bude souhlasit i izraelská strana, budu rád, když tuto změnu provedeme, jakmile to bude možné,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) sdělila, že již v roce 2019 podpořila výzvu vládě Andreje Babiše (ANO), aby iniciovala jednání o společném přesunu velvyslanectví Visegrádské čtyřky (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko, pozn. red.) do Jeruzaléma. „Hnutí ANO bylo bohužel většinově proti. Česká republika de facto uznává Jeruzalém jako hlavní město státu Izrael a má tam i svou diplomatickou přítomnost. Přesun velvyslanectví je navazujícím krokem, který v principu podporuji. Budeme o tom jednat s koaličními partnery,“ dodala.

K přesunu ambasády vyzvala v neděli kabinet stínová vláda opozičního hnutí ANO. Uvedla, že k tomu má vláda učinit všechny kroky. „Bude to současně i konkrétní gesto, kterým v této době podpoří Česká republika Izrael. Budete mít naši plnou podporu,“ sdělil předseda stínové vlády a první místopředseda ANO Karel Havlíček. K přesunu velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma vyzvalo již před několika lety hnutí SPD. „Vláda to podle názoru SPD měla již učinit dávno,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vidí prioritu v ochraně civilistů a případně v revizi plateb, které směřují do Palestiny z EU nebo OSN. „Chápu sílu gest, ta ale lidské životy nezachrání,“ uvedl.

Zeman spor tvrdě kritizoval

Ke sporu ohledně přesunu velvyslanectví se pro web iDnes Premium vyjádřil také bývalý prezident Miloš Zeman, který patří mezi dlouhodobé zastánce tohoto kroku. V minulosti uvedl, že by před koncem svého mandátu rád podnikl s Fialou cestu do Jeruzaléma. To ale současný premiér odmítl. „Pan premiér je přesunu ambasády nakloněn, v období českého předsednictví v Radě EU a Ruskem rozpoutané války musí ale vláda řešit aktuálnější výzvy,“ reagoval tehdy mluvčí vlády Václav Smolka.

V nynějším sporu Fialy s Lipavským si ale Zeman nebral servítky. „V každé normální zemi má slovo premiéra větší váhu než slovo jakéhokoli ministra, tím spíše ministra bez dostatečného vzdělání,“ konstatoval Miloš Zeman pro MF DNES. „Zdá se, že nejsme normální země, čímž se potvrzuje, že, jak jsem již řekl, sledujeme divadelní hru, kterou napsal idiot a kterou režíruje kr***n,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Diplomacie a bezpečnostní služby prokázaly své kvality, uvedl k cestě Lipavského prezident

Tagy: