Bartošův „výlet“ kritizovali kvůli nákladům. Šlo o důležitou misi, brání se ministerstvo

Červnová služební cesta ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) a jeho týmu do Japonska a Jižní Koreje měla státní kasu vyjít na více než milion korun. Uvedená částka se dočkala kritiky ze strany médií, trnem v oku je zvláště plat fotografa, který výpravu doprovázel. Ministerstvo se proti těmto tvrzením vymezuje a specifikuje celkové výdaje. „Výlet“, jak média Bartošovu cestu označila, byl podle resortu důležitou pracovní misí, jež ze strany zúčastněných zástupců českých firem sklidila velmi pozitivní ohlasy.

Bartoš vyrazil na svou misi po východoasijských zemích v polovině června. Jeho výpravu doprovodil mimo jiné i profesionální fotograf. Podle webu iDnes je v registru smluv v souvislosti se zahraniční misí uvedeno, že resort zaplatil fotografovi Jakubovi Sůvovi celkem 91 554 korun. To web staví do kontrastu s hojně diskutovanými škrty ve státním rozpočtu

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: ANALÝZA: Čínské investice v Česku míří do ztrát. Asijského hegemona válcují Korea i Japonsko

Podle mluvčí resortu Veroniky Hešíkové však Sůva podal v regulérním výběrovém řízení nejnižší možnou nabídku svého finančního ohodnocení. Za svou práci měl dostat 60 tisíc korun, zbylých 31 554 činí náklady spojené s ubytováním či dopravou. „Služby profesionálního fotografa jsou využívány pro dokumentaci důležitých pracovních jednání na vysoké úrovni, uzavírání dohod apod.,“ specifikovala.

Nešlo o výlet, zdůrazňuje ministerstvo

Označovat cestu vládního činitele za „výlet“ je podle Hešíkové nevhodné. „V první řadě je třeba zdůraznit, že nešlo o výlet, ale o politicko-podnikatelskou misi vicepremiéra České republiky, které se zúčastnilo na tři desítky zástupců českých firem z oblasti moderních technologií, herních vývojářů a e-sportu i čtyř českých univerzit. Tento ‚výlet‘ byl podle resortu důležitou pracovní misí, jež ze strany zúčastněných zástupců českých firem sklidila velmi pozitivní ohlasy,“ stojí v oficiální reakci s tím, že účast podnikatelů ocenil třeba Svaz průmyslu a dopravy ČR a misi si pochvalovalo i české zastoupení agentury CzechInvest v Japonsku.

Cílem cesty byla podpora a rozvoj českého podnikání ve zmíněných zemích, cestovní ruch či vzájemná spolupráce v akademické sféře. Pirátský ministr se také zajímal o zkušenosti v oblasti digitalizace dat a elektronického shromažďování informací na úrovni řízení městských celků.

„Týdenní pracovní cesta vyšla na něco málo přes milion korun se vším všudy. Je v tom ubytování, doprava, jídlo, pojištění, protokolární dary i služby tlumočníka a fotografa. Částka je za pana ministra a dvanáct lidí ze služebního doprovodu. Šlo o zaměstnance ministerstva a Úřadu vlády, kteří jsou zodpovědní za jednotlivé odborné oblasti v místním rozvoji nebo digitalizaci a umělé inteligenci,“ vysvětluje ministerstvo dále. Sám předseda Pirátů se ke kritice vyjádřil na svém Twitteru.

V Japonsku o leteckých spojích

Bartoš nejdříve zamířil do Japonska, kde jednal v městě Onomiči. Zajímal se o projekty, jimiž se místní politici snažili předejít vylidňování menších aglomerací. Dalším tématem byla oblast digitalizace dat a elektronická samospráva. Celostátní vize v budoucnosti počítá s „mobilními lékařskými ordinacemi, které umožní poskytovat péči seniorům u nich doma, nebo s veřejnou dopravou koordinovanou umělou inteligencí,“ píše se v oficiálním prohlášení ministerstva.

V Hirošimě ministr uctil památku obětí po svržení jaderné bomby na město během poslední fáze druhé světové války. Se zástupci japonských aerolinek a tokijského mezinárodního letiště jednal o zavedení přímé letecké linky mezi Prahou a Tokiem, uvedl resort v twitterovém příspěvku.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ivan Bartoš o konsolidačním balíčku a kritice Pavla Blažka

V Jižní Koreji se Bartoš setkal s tamním ministrem pro vědu a informační technologie Džong-ho Imem nebo ministrem vnitra a bezpečnosti Čang-sob Hanem, s nimiž řešil projekty související s možností postupné digitalizace státu, uvedlo ministerstvo.

Bylo uzavřeno memorandum jak v oblasti cestovního ruchu, tak v oblasti vědy a školství, konkrétněji výzkumu kvantových technologií. Díky této spolupráci získají například čeští vědci přístup k lepším technologiím, tvrdí ministerstvo ve svém prohlášení.

Tagy:
Japonsko Jižní Korea fotograf Vít Rakušan kritika cestovní ruch Ivan Bartoš reakce zahraniční cesta věda a výzkum výdaje Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Džong-ho Im Čang-sob Han