Benda: Novotného v ODS ještě budeme řešit. Útok na Slováčkovou byl nechutný, řekl Vondráček

Poslanci Marek Benda (ODS) a Radek Vondráček (ANO)

Marek Benda a Radek Vondráček se vyjádřili k výrokům Pavla Novotného

Co Pavel Novotný (ODS) napsal o Aničce Slováčkové, bylo absolutně za čarou. Ve straně se o tom ještě určitě budeme bavit, řekl v nedělní Partii na CNN Prima NEWS šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček označil výroky starosty Řeporyjí za nechutné. „Kromě ODS by měli reagovat také lidé, kteří se za Novotným s oblibou jezdili fotit,“ dodal opoziční politik.

„Ke zmíněnému starostovi jsem se zásadně nevyjadřoval. Z jeho strany jde o kalkul a hru. Ignorování jeho výroků je nejlepším bojem. Jenže útokem na Aničku Slováčkovou překročil všechny meze. Bylo to nechutné. Na to už musí jeho strana přece nějak reagovat. Měli by reagovat také lidé, kteří se za ním s oblibou jezdili fotit, například současný premiér i prezident,“ řekl Vondráček o Novotném během vysílání CNN Prima NEWS.

Podle místopředsedy ANO pohár trpělivosti přetekl. „Ve veřejném prostoru na to bylo upozorněno maximální možnou intenzitou. A výsledek? Nic,“ pustil se Vondráček do ODS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tenhle pán se chce jen zviditelňovat. V rodině jsme na to zvyklí, řekla Slováčková o Novotném

Chování Novotného odsoudil i Benda. „Co pan Novotný napsal, bylo absolutně za čarou. Děti se do politiky netahají. Jako předseda pražské ODS jsem to odsoudil hned druhý den. Uvědomuji si problém pana Novotného. Skoro sdílím pocity, které má pan Vondráček. Já jsem ho (Novotného) také vždycky ignoroval. Pokládal jsem za zbytečné se k jeho výrokům vyjadřovat. On je původně dělníkem bulváru, má rád pozornost,“ řekl v Partii.

Novotný popudil velkou část české společnosti, když začátkem května komentoval fotografii hudebníka Felixe Slováčka se šéfkou KSČM Kateřinou Konečnou a dalšími představiteli volební koalice Stačilo!. „Felix byl vždycky debil,“ uvedl starosta Řeporyjí.

Pomyslný špunt pak odpálil dalším příspěvkem: „Dávám mu pokoj asi rok a půl, co vím, že mu zemře dcera. Anička bohužel nemá žádnou šanci. Tohle ale přehnal.“ Proti zmíněnému prohlášení, které Novotný nakonec smazal, se ohradila drtivá většina autorů komentářů.

Kontroverzní komunální politik, který je známý i pro své provokativní a vulgární vystupování ve veřejném prostoru, se později za svůj výrok omluvil. „Tak já se tedy omlouvám za zcela nevhodný tweet. A jděte na týden do p*dele. Omlouvám se upřímně a nesmírně svého tweetu lituji,“ sdělil Novotný.

Zpočátku však své chování hájil: „Byl jsem vzbuzen sleděm, kterému vadí pravda, co jsem napsal o Aničce. Smazal jsem to, omlouvat se nebudu a jděte do p*dele. Vůbec nechápu, co jsem měl provést.“

CNN Prima NEWS ještě týž den požádala o reakci ODS. „Výrok, který pan Novotný následně smazal, byl necitlivý, neuctivý, celkově nevhodný a určitě nepatří do veřejného prostoru. V ODS trváme na slušné a věcné diskuzi,“ uvedla strana ve své odpovědi. K případnému vyloučení se však nevyjádřila. V posledních dnech nebylo příliš jasné, zda občanští demokraté berou celou věc jako uzavřenou.

„ODS se ozvala, ještě se o tom určitě budeme bavit,“ potvrdil Benda v nedělní Partii. Od moderátorky Terezie Tománkové pak obdržel přímou otázku, zda chování Novotného není na vyloučení ze strany. Bendova odpověď byla nepřímá: „Podle mého názoru překročil některé hranice, které se v politice překračovat nemají.“

Šéf poslaneckého klubu pak naznačil, že vyloučení člena ODS není zrovna jednoduchou záležitostí. „Máme nějaké vnitrostranické mechanismy, které nejsou tak úplně triviální. Nejsme stranou jednoho muže, který vylučuje, jak se mu zachce,“ dodal Benda.

Tagy: