Pětka není strop. Ve zdražování hypoték si nelebedíme, vzkazuje Benda z ČNB

Vojtěch Benda

Co na to vaše peněženka 14.2.2022

Základní úrokové sazby možná ještě nedosáhly svého vrcholu a mohly by v budoucnu opět o něco povyrůst. V pořadu Co na to vaše peněženka to řekl člen rady České národní banky (ČNB) Vojtěch Benda. Podle něj by ale případný růst neměl být tak markantní jako v předchozích případech.

Bankovní rada ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu naposledy na začátku února, a to o 0,75 procentního bodu na 4,5 %. Jde o nejvyšší číslo od počátku roku 2002. Důvodem zvyšování sazeb je rostoucí inflace, která v lednu meziročně zrychlila na 9,9 % z prosincových 6,6 %.

„Signál k tomu, že by se ceny začaly vracet k nízkým hodnotám, nemáme. Ekonomika je bohužel nízkorychlostní. Neřekli jsme, že zvyšování úrokových sazeb skončilo. Pětka pro nás není strop,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Vojtěch Benda. Ten by si prý dovedl představit další růst úrokových sazeb, ale s největší pravděpodobností ne v takové míře jako v uplynulých měsících.

„Myslím, že sazby ještě o něco vzrostou, prostor tady je. Jde ale o dočasné řešení. Nechceme v tom zůstat zbytečně dlouho. ČNB není škodolibá instituce, která by si lebedila v tom, že lidi mají drahé hypotéky,“ zmínil člen bankovní rady.

Podle prognóz ČNB by se úrokové sazby měly v horizontu několika čtvrtletí zase postupně srovnat k míře kolem 3 %. „Přesto je zde několik faktorů, které povedou k tomu, že to budeme nějakým způsobem ještě vyhodnocovat. Máme spoustu neznámých. Budeme velmi bedlivě zvažovat, kdy sazby vracet zpátky,“ dodal Benda.

Od sazeb ČNB se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Českou národní banku za zvyšování úrokových sazeb dlouhodobě kritizuje bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Poslední únorové zvýšení označila za další ze série špatných rozhodnutí ČNB. Navýšení sazeb podle ní může mít dopad na zpomalení křehkého tempa hospodářského růstu a znamená prý také zásadní problém pro exportéry.

Místopředseda odborů Vít Samek se zvyšování sazeb obává v kombinaci se současnou rozpočtovou politikou kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS), kterou označil za restriktivní. „Bojím se, že tyto dvě věci mohou zastavit ekonomický růst naší země,“ řekl s tím, že dovezenou inflaci ze zahraničí centrální banka zvyšováním sazeb nezkrotí.

Tagy: