Ceny rostou nejrychleji za třicet let. Nejvíce zdražily energie, paliva nebo potraviny

Ceny v Česku rostou nejrychleji od listopadu 2008

Lednová meziměsíční inflace vyskočila na 4,4 procenta, což je nejvíce od ledna 1993. V meziročním srovnání pak ceny v Česku vzrostly téměř o desetinu. Takové zdražování Češi nepamatují od července 1998. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu.

Za zrychlením meziměsíční inflace o rovné čtyři procentní body stojí zejména návrat daně z přidané hodnoty u elektřiny a zemního plynu. Tyto dvě energetické komodity v lednu oproti prosinci českým domácnostem zdražily o 38,6, respektive 31,3 procenta.

Výrazně ale rostly ceny i dalších položek souvisejících s bydlením. Teplá voda z měsíce na měsíc zdražila téměř o deset procent, tuhá paliva o 6,5, vodné o 5,3 a stočné o 6,4 procenta. Z potravin ceny nejvíce stouply u vajec (12,9 procenta), ovoce (7,4) nebo brambor (8,3). Nejméně se zvedly ceny masa, a to o 2,7 procenta.

Energie v čele zdražování

V meziročním srovnání pak míra růstu spotřebitelských cen dosáhla 9,9 procenta. Lednová inflace tak prakticky odpovídá očekáváním odborníků, kteří předpovídali inflaci blízko dvouciferných hodnot. „Spotřebitelské ceny vzrostly oproti loňskému lednu o téměř 10 %. Je to nejvíce od července 1998, kdy meziroční růst cen dosáhl hodnoty 10,4 procenta,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky a spotřebitelských cen Českého statistického úřadu.

Podle ní na výši lednového meziročního indexu spotřebitelských cen největší vliv měly ceny bydlení, pohonných hmot a potravin. Elektřina byla meziročně dražší o 18,8, zemní plyn dokonce o 21,5 procenta. Dvouciferné zdražení nastalo ještě u tepla a teplé vody (12), tuhých paliv (15,7), služeb pro běžnou údržbu a opravu bytu (13,4), pohonných hmot a olejů (28,1), automobilů (11) nebo základních potravin.

V únoru nad deset procent?

„Ačkoliv je lednový výsledek na české poměry znepokojivě vysoký a opět překonal velkou část odhadů, vzhledem k aktuální situaci jej lze paradoxně považovat spíše za důvod k opatrnému optimismu. V současném nebývale rozbouřeném inflačním prostředí totiž existovala reálná šance výrazného překvapení směrem nahoru, ke kterému nedošlo,“ uvedl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy ale inflace neřekla poslední slovo. „Míra inflace za měsíc leden vykázala úroveň 9,9 procenta v meziročním vyjádření. Za únor tak zřejmě vykáže dvoucifernou hodnotu, přičemž od března bude pozvolna zmírňovat,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. Kovanda za celý letošní rok očekává inflaci ve výši 8,7 procenta.

Tagy: