Vláda nezabránila zdražování, stěžuje si Středula. Odbory neměly rozum, namítá Skopeček

Předák ČMKOS Josef Středula (ČSSD)

Co na to vaše peněženka 9.2.2022

Inflace sílí a vláda hledá způsoby, jak zmírnit zdražování. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly (ČSSD) ale kabinet neučinil dostatek kroků pro zkrocení současné situace. V pořadu Co na to vaše peněženka rovněž připomněl, že se koaliční ODS podílela na zrušení superhrubé mzdy, což sebralo státní kase další příjmy. Na jeho slova reagoval místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS), který naopak nešetřil kritikou na konto odborů.

Středeční jednání tripartity o návrhu státního rozpočtu zanechala odboráře a podnikatele rozčarované. Odborům například vadí zmrazení plateb státu do zdravotního pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané, výhrady k tomuto kroku mají i zaměstnavatelé. Na tiskové konferenci si rovněž postěžovali na to, že podklady dostali až v úterý večer a v nekompletním stavu – neobsahovaly podrobnější popis či výhled do dalších let.

Ani ve světle inflace vláda podle Středuly nezavedla dostatek opatření, aby zabránila dalšímu zdražování. V pořadu Co na to vaše peněženka mimo jiné připomněl, že ODS společně s ANO a SPD zrušily superhrubou mzdu, což připravilo státní kasu o významné příjmy. Kdyby k takovému kroku nedošlo, činil by podle něj aktuální státní schodek okolo 100 miliard korun.

Podle místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka (ODS) mají ale odbory podíl na současném stavu české ekonomiky.

„Byly to odbory, které společně se sociálními demokraty – jejich věrnými spojenci – podporovaly svými postoji další utrácení a zadlužování. To, že musíme šetřit v nepříliš ideální době, kdy jsme v covidové krizi a roste inflace, je i důsledek politiky odborů. Neměly rozum a v dobrých letech demotivovaly vládu k tomu, aby hospodařila fiskálně odpovědně. Čili dnes máme ovoce, které nám připravily i odbory,“ kontroval ve vysílání Skopeček.

Středula v reakci opět připomněl hlasování občanských demokratů ve věci superhrubé mzdy s tím, že ODS nemá žádnou sebereflexi. „Ani historicky, ani v současnosti. Je mi to velmi líto. Zvýšili jste čistou mzdu na dluh, a ten dluh teď stejní lidé, kterým jste přidali, mají zaplatit. Navíc je inflace vyšší než tento efekt, čili jste jim fakticky sebrali finanční prostředky,“ opáčil odborový předák.

„Místo toho, aby se skutečně myslelo na hospodářský růst, tak tady řešíte ideologické předpojatosti. Myslím, že kdybyste v tomto ubrali, pomůže to celé zemi,“ dodal Středula. Skopeček opáčil, že sebereflexi nemá odborový svaz, a dodal, že sociální demokracie už je mimo parlament.

Shoda na daňových změnách

Na čem se oba hosté ale přece jen shodli, je nutnost zavedení daňových změn. „Určitě nás čekají. Například tolik sazeb, kolik máme u DPH, nepovažujeme za efektivní. Víme, že máme jeden z nejsložitějších daňových systémů se spoustou výjimek, i na to se chceme podívat. Chceme daňový systém zjednodušovat a nezvyšovat zátěž,“ sdělil Skopeček v pořadu Co na to vaše peněženka.

„Daňové změny musí následovat. Pokud to neuděláme, problém nevyřešíme,“ potvrdil shodu Středula v závěru vysílání.

Tagy:
ekonomika daně Jan Skopeček inflace ČMKOS Josef Středula odbory vláda Svaz průmyslu a dopravy tripartita Jan Rafaj Co na to vaše peněženka