Zákeřný útok na nádraží v Paříži: Agresor s psychickými problémy zranil nožem tři lidi

Pachatel na pařížském nádraží pobodal tři lidi.

Útok na pařížském nádraží

Na pařížském nádraží Gare de Lyon v sobotu ráno útočil muž na kolemjdoucí nožem a kladivem a tři lidi při tom zranil. Jeden z napadených je zraněn vážně. S odkazem na pařížskou policii o tom informovala agentura AFP. Podezřelého policisté krátce po činu zadrželi. Motiv jeho skutku zatím není znám. První výsledky vyšetřování nenasvědčují, že by šlo o teroristický čin. Podezřelý zřejmě trpí psychickými problémy. Podle agentury AP čin přidělává starosti pařížským bezpečnostním složkám před začátkem olympijských her, které město uspořádá za šest měsíců.

Podle policie se útok na nádraží odehrál kolem osmé hodiny ranní. Vyžádal si jednoho vážně zraněného, který utrpěl poranění v oblasti břicha a už se podrobil operaci. Jeho stav je stabilizovaný, ale velmi vážný. Dva lidé utrpěli zranění lehká a jeden člověk je v šoku.

ČTĚTE TAKÉ: Doživotí pro 16leté vrahy z Británie. Ubodali transgender dívku, měli vlastní „list smrti“

„Podezřelý při činu nic nekřičel,“ řekl AFP policejní zdroj. Televize BFM TV s odkazem na zdroj blízký vyšetřování uvedla, že útočící muž předložil policii italský řidičský průkaz. Muž je původem z Mali a  má v dokladech napsáno, že se narodil 1. ledna 1992.

Později policie potvrdila, že muž „legálně pobýval v Itálii od roku 2016 s plně platným povolením vydaným v roce 2019“. Sám podle ní prohlásil, že trpí psychickými problémy. Policejní prefekt Laurent Nuňez dodal, že muž u sebe měl léky. Útočníka nejprve přemohli kolemjdoucí. Následně na místo dorazila drážní a posléze kriminální policie.

Ministr vnitra Gérald Darmanin označil útok na sociálních sítích za „neúnosný čin“ a poděkoval těm, kteří útočníka zadrželi.

Incident se odehrál v nádražním podzemí. Z Gare de Lyon, které se nachází na jihovýchodě francouzského hlavního města, jezdí vlaky na jih země a také do Švýcarska a do Itálie. Během zimních prázdnin z něj vyjíždějí všechny vysokorychlostní vlaky TGV do lyžařských středisek.

„Policie a záchranné složky v současné době pracují v halách 1 a 3, takže jsou dočasně nepřístupné,“ uvedla francouzská drážní společnost SNCF na sociální síti X. „Provoz je zpomalen mezi pařížským nádražím Gare de Lyon a Montargis a mezi Gare de Lyon a Montereau,“ dodala.

Na pařížských nádražích v minulosti došlo k několika útokům na cestující, které neměly teroristické pozadí. Po říjnovém útoku mladého islamisty, který nožem zabil učitele v severní Francii, země vyhlásila nejvyšší stupeň teroristické pohotovosti. V polovině ledna byl však stupeň pohotovosti opět snížen. Naposledy na začátku prosince útočník hlásící se k radikálnímu islamismu zabil poblíž Eiffelovy věže německého turistu a dva další lidi zranil.

V Paříži 26. července začnou letní olympijské hry. Do města se chystá 10 500 sportovců a miliony návštěvníků, což pro pořadatele představuje velkou bezpečnostní výzvu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Brutální vražda paličkou na maso v Ostravě. Z výčtu zranění mrazí, obžalovaný vše popírá

Tagy: