Paříž se připravuje na olympijské hry. Řeší štěnice, hygienické problémy i časový pres

Na Martově poli pod Eiffelovo věží se na LOH 2024 bude hrát plážový volejbal.

Paříž se chystá na olympiádu

Bezpečnostní rizika, špinavá Seina, štěnice, ale i pověstná nedochvilnost. S tím vším se musí Francouzi vypořádat. Čekají je totiž letní olympijské hry. Začnou za sedm měsíců a chystá se nejen Paříž, uvedla ve svém vysílání televize CNN Prima NEWS.

Eiffelova věž je už více než 100 let symbolem Paříže. Pro olympiádu si zaslouží speciální zlatou barvu. Řeka Seina, která bude hostit vodní sporty, ještě před pár měsíci nesplňovala potřebné hygienické normy. „Úkol zpřístupnit Seinu pro plavce je běh na dlouhou trať. Mluvilo se o tom už několik let, ale až teď se to začalo řešit,“ popsal ředitel odboru pro hygienu a vodu Benjamin Raigneau francouzským médiím.

ČTĚTE TAKÉ: Černý pasažér přiletěl z Alžírska do Paříže v podvozku letadla. Je ve vážném stavu

Mnoho lidí nevěřilo, že by Francouzi stavbu olympijských městeček a další potřebné infrastruktury stihli včas. Podle ředitele stavební firmy pověřené realizací olympijských staveb ale nejsou obavy na místě. „V roce 2018 se objevilo mnoho pochybností o kolektivní schopnosti nás Francouzů plnit úkoly včas. Šest měsíců před hrami máme v podstatě hotovo a vše je na dobré cestě,“ řekl generální ředitel stavební firmy Nicolas Ferrand.

Náklady na uspořádání olympijských her by měly v přepočtu činit asi 200 miliard korun. Množství peněz poputuje i na bezpečnostní opatření. „V Paříži a ve všech velkých městech, která budou hostit hry, jsme zřídili takové checkpointy, abychom mohli kontrolovat totožnost lidí,“ popsal ministr vnitra Gerald Darmanin.

Podle odhadů by se během slavnostního ceremoniálu mělo v pařížském centru sejít až 16 milionů diváků. Kvůli tomu se budou muset přemístit i bezdomovci. „Za půl roku bude hořet olympijský oheň a všechny kamery světa se budou zajímat jen o sport a velikost Francie. Co se stane se všemi těmito lidmi? Olympiáda je jen zástěrka, která zakrývá spoustu věcí,“ řekl mluvčí iniciativy Le revers de la médaille Paul Alauzy. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona je vše připraveno. A i pokud by nebylo, existuje podle něj nejen plán B, ale i plán C.

Tagy: