Bez kultury není budoucnost. Tisíce Belgičanů protestovaly proti zavření divadel a kin

Tisíce lidí protestovaly během neděle v Bruselu proti uzavření divadel, kin a dalších míst poskytujících kulturní programy ve vnitřních prostorách. Belgická vláda chce tímto proticovidovým opatřením zpomalit šíření varianty koronaviru s názvem omikron.

„Nepochopitelné, nevyrovnané, nespravedlivé. Kultura, to je nezbytnost, bez kultury není budoucnost,“ stálo na transparentech účastníků protestu. Podle policie na akci přišlo bez ohledu na déšť asi 5 tisíc lidí, organizátoři hovořili dokonce o 10 tisících demonstrantech.

Protest začal kolem druhé hodiny odpoledne. Jeho součástí byla umělecká vystoupení a projevy lidí známých z kulturního světa. Organizátoři si přáli, aby akce proběhla v poklidu a za dodržování protiepidemických opatření. Jak je však vidět z pořízených snímků, většina účastníků nedodržovala doporučené rozestupy.

Tamější vláda záměr uzavřít sály poskytující kulturní program ohlásila už ve středu. Belgie sice prožívá čtvrtou vlnu covidové epidemie, ale absolutní čísla nákazy už tři týdny klesají. S rozhodnutím týkajícím se kulturních institucí nesouhlasí i někteří zdravotníci.

Ti poukazují na to, že přísnost použitá v kulturní sféře neodpovídá pravidlům nastaveným v ostatních oblastech, protože například kavárny a restaurace zůstávají za určitých podmínek stále v provozu. Kritici poukazují i na to, že udržení provozu kin a divadel přispívá k zachování „duševního zdraví“ občanů.

Některá města, například Brusel, Namur či Lutych, nedělní termín uzavření divadelní a filmové kultury nerespektovala a ponechala svá divadla a kina otevřená. Protest podobný jako v Bruselu se konal i v Lutychu. Vláda nepočítá se zrušením opatření v nejbližších dnech, situaci chce znovu posoudit až začátkem ledna.

Tagy: