Bez Prahy je Česko ve čtvrtém stupni. Všechno by zůstalo zavřené

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Tisková konference ministra zdravotnictví

Rozvolňovat podle regionů, jak o tom mluvil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), se nebude. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) to považuje za příliš rizikové. Celorepublikové skóre, které má hodnotu 57, zlepšuje Praha. Bez hlavního města by Česká republika měla zůstat ve čtvrtém stupni.

Blatný o rozvolňování podle regionů mluvil na jednání Rady pro zdravotní rizika. „Uvolňovat podle krajů by bylo podle ministra zdravotnictví rizikové. Podle něj by mohlo například nastat, že by lidé z kraje, ve kterém je horší epidemická situace, jeli nakupovat do Prahy,“ řekl CNN Prima NEWS zdroj, který se účastnil jednání.

Proti rozvolňování podle regionů se vyslovila i hlavní hygienička Jarmila Rážová. Blatný to následně potvrdil na páteční tiskové konferenci.

„Brzdění pokračuje ale méně, než jsme si přáli. Bez Prahy by skóre nikdy nedošlo na stupeň tři. Ale nechci vymazat Prahu z výpočtů,“ řekl Blatný. Regiony, které jsou na tom lépe, by neměly mít žádné výjimky. „Trváme na tom, že všechna opatření budou prováděna na úrovni celé země. Nebylo by správně provádět to na jednotlivé regiony,“ dodal ministr.

Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek řekl, že epidemie jednoznačně brzdí, ale odlišují se od sebe regiony. „Pokles není tak intenzivní, situace stále není stabilizovaná,“ uvedl Dušek.

„Pouze pět krajů na jeden den kleslo do stavu tři. Praha a Moravskoslezský kraj jsou na tom dobře, takže dva kraje táhnou celorepublikovou hodnotu. Praha a Moravskoslezský kraj jsou velké kraje. Pokud Prahu z výpočtu indexu rizika pro celou ČR vynecháme, vyjde hodnota indexu 62,“ dodal Dušek.

Havlíček mluvil o regionálním rozvolnění

O rozvolňování podle krajů mluvil Havlíček v pátek dopoledne v ČT. „O případném přechodu do 3. stupně protiepidemického systému bude rozhodovat vláda v neděli. V tuto chvíli nesplňuje řada krajů kritéria pro rozvolnění. Debata bude i o tom, jestli postupovat celostátně, nebo regionálně, nyní je rizikové skóre na hraně,“ uvedl.

Hodnoty rizikového skóre, které odpovídají stupni číslo 3 v systému PES, splňují Praha, Moravskoslezský, Středočeský, Plzeňský a Liberecký kraj. Nejlépe je na tom Praha s rizikovým skóre 42, nejhůře naopak Vysočina, kde je rizikové skóre 75.

Vláda by měla definitivně o přechodu do jiného stupně i o rozvolňování podle krajů rozhodnout až v neděli. Zasedání kabinetu by mělo začít v devět hodin ráno.

Tagy: