Bez nás je MS o ničem, stěžují si Rusové. Neunikla jim ani česká kauza s vlajkou Ukrajiny

Hokej byl vždy chloubou Ruska, respektive Sovětského svazu. Jeho příznivce tak trápí, že nemohou fandit sborné na probíhajícím šampionátu ve Finsku. A tak se tamní novináři snaží akci v Helsinkách a Tampere co nejvíce „poplivat“. Jejich optikou jednoduše turnaj bez Rusů nestojí za nic.

Milovníci hokeje v Rusku – samozřejmě kromě ekonomických ťafek – po začátku války na Ukrajině dostávají jednu ránu za druhou. Odliv zahraničních hráčů z tamní KHL, odebrání pořadatelství letošního juniorského šampionátu i seniorského MS naplánovaného na příští rok. A samozřejmě také vyloučení reprezentace ze světové akce, která nyní pomalu vrcholí ve Finsku.

V největším státě světa převládá názor, že trestat sportovce a fanoušky za konflikt je nespravedlivé, padá už klasické „sport a politika by se neměly míchat dohromady“. A je patrné, že se média snaží přesvědčit veřejnost, jak šampionát bez Ruska postrádá smysl.

Není Rusko, takže nikdo nezastaví favorita

Jako ryzí ukázka „kampaně“ může posloužit sportovní web Championat.com. Nutno podotknout, že co se týče pokrytí akce, přináší všechny možné zajímavosti z turnaje. Ale často je podává tak, že z nich sálá frustrace z ruské neúčasti.

„Co by cenný kov pro Čechy asi znamenal, když my ve Finsku hrát nemůžeme? Nic,“ stálo na portálu už před mistrovstvím světa, když nový kouč národního týmu Kari Jalonen vyhlásil útok na medaili. Zkrátka jakmile není ve hře sborná, měl by se ruskou optikou považovat šampionát za neregulérní.

Tomu odpovídá i chvála na adresu Švýcarska, které ovládlo skupinu A. „Bez Ruska není nikdo, kdo by zastavil senzačního favorita,“ poznamenal stejný web.

Česká reprezentace evidentně vzhledem k ráznému postoji České republiky k válce na Ukrajině a Rusku není v zemi Vladimira Putina týmem, kterému se fandí. „Nejskandálnější tým mistrovství světa zničil Lotyšsko,“ napsal Championat před několika dny, kdy národní tým porazil baltského soupeře 5:1. Za slovo „nejskandálnější“ mohl konflikt Dominika Simona, který po šarvátce se spoluhráčem musel odpustit dějiště šampionátu. A také pak šokující prohra z Rakouskem na nájezdy.

Kdo bude podle vás nejproduktivnějším hráčem české hokejové reprezentace na MS ve Finsku?

Championatu rovněž neunikla kauza českých fanoušků, kteří byli pořadateli okradeni o vlajku na podporu Ukrajiny. Kreativně si pro následující duel přichystali bílý prapor, na který napsaly „modrá barva“ a „žlutá barva“, čímž při troše fantazie nahradili nechtěný ukrajinský prapor. Web ale upozornil především na slova, která se objevila na vedle se nacházejících českých vlajkách.

„Běž domů, Ivane“ a „čeká tě Nataša“. Autor článku si dobře uvědomoval, že jde o narážku na okupaci Československa v roce 1968. Slova označil za provokativní politická hesla a na základě regulí IIHF by prý neměla být povolena.

Zmíněný – rýpavý – Championat je ale v Rusku spíše výjimkou. Hokejový svátek zůstává v mnoha médiích, která by jinak v období šampionátu chrlila jeden článek za druhým, zcela přehlížen.

Tagy:
válka Finsko Ukrajina Sovětský svaz hokej mistrovství světa v hokeji sport Rusko česká hokejová reprezentace ruská hokejová reprezentace Tampere Mistrovství světa v ledním hokeji Kontinentální hokejová liga Jokerit Helsinky ruská invaze na Ukrajinu MS v hokeji 2022 Championat