Čeští fanoušci ve Finsku obešli zákaz ukrajinské vlajky. Pomohli si nápisy žlutá a modrá

Po zápasu Čechů s Norskem na hokejovém mistrovství zarezonoval příběh fanoušků národního týmu, kteří chtěli podpořit Ukrajinu tím, že vyvěsili její vlajku. Pořadatelům se to nelíbilo a donutili příznivce sundat kus látky ve žluto-modrých barvách. Přesto prapor napadené země pro duel s USA opět vytáhli. Jen měl o poznání jinou podobu.

„Pět minut tam vydržela. Pak nám ji bez vysvětlení sundali,“ řekl jeden z českých fanoušků po zápasu s Norskem. Mluvil o ukrajinské vlajce, kterou diváci pověsili mezi české prapory s nápisy „BĚŽ DOMŮ, IVANE“ a „ČEKÁ TĚ NATAŠA“ v reakci na ruskou invazi.

Příručka pro fanoušky přitom nezakazuje vlajky v hledišti. Naopak je vítá, pokud splňují povolené rozměry. Rovněž nesmí obsahovat nápisy, které urážejí lidská práva nebo propagují nenávist či násilí. „Na turnaji mohou být vidět pouze vlajky zemí, které hrají na turnaji,“ zdůvodnila mluvčí organizátorů.

Fanoušci reprezentace si ale pro následující duel se Spojenými státy připravili „odplatu“, kterou už pořadatelé nemohli řešit. Na stejném místě se mezi českými vlajkami objevil bílý podklad rozdělený čárou na půl. V horní polovině byl nápis „BLUE COLOR“, tedy modrá barva, v dolní polovině „YELLOW COLOR“. Člověk si tedy jen při troše fantazie mohl představit ukrajinskou vlajku.

Kdo bude podle vás nejproduktivnějším hráčem české hokejové reprezentace na MS ve Finsku?

Odpovědí na to, proč v sobotu přišli čeští příznivci o vystavenou vlajku, může být postoj Mezinárodní hokejové federace (IIHF) k ruské invazi. Ta svými výroky a činy k ukrajinsko-ruské otázce přistupuje velmi chladným způsobem. Mimo jiné se v případě ruské agrese vyhýbá slovu válka.

Poměrně dlouho trvalo, než IIHF Rusku odebrala pořadatelství seniorského šampionátu v Petrohradu naplánovaného na příští rok. Když tak v dubnu učinila, doprovodila to pouze tím, že „by to nebylo bezpečné“. Ani zmínka o Ukrajině a bezprecedentním ataku Vladimira Putina na ni.

Tagy: