Doplatky za školné chtějí bezdůvodně, rozčilují se rodiče. Škola z Hradce se brání

Spor školy Sion s rodiči se vyhrocuje

Spor soukromé střední školy Sion v Hradci Králové s rodiči se vyhrocuje. Škola požaduje doplatky na školném údajně bez řádného odůvodnění. Šesti studentkám dokonce kvůli tomu přerušila studium a rodiče jedné z nich kontrovali stížností na ministerstvo školství. Škola, která se tím dostala do hledáčku inspekce i policie, teď hrozí studentce odejmutím slevy na školném v případě, že její otec podání nestáhne a veřejně se neomluví.

„Letos 6. dubna bylo změněno školné z 22 tisíc ročně na 39 tisíc ročně,“ ukazuje otec maturantky Tomáš Balada ve školním on-line systému navýšení školného na plnou částku. Škola ho vymáhala nátlakem s tím, že dceru jinak nepřipustí k maturitě. Nakonec škola vydala nezákonné rozhodnutí o přerušení studia.

„V případě středního vzdělávání je možné studium přerušit pouze na základě žádosti zletilých žáků nebo jejich zákonných zástupců, nikoli z důvodu, že nedodržují smlouvu,“ vysvětluje náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Přitom se prý Tomáš Balada původně na slevě se školou dohodl. Podobně jako dědeček studenta třetího ročníku. „Platili jsme to, co jsme si dohodli. Jestliže je tam nějaký spor o dlužné částce, tak bych rád věděl, jak k tomu došli,“ říká prarodič studenta Sion High School Oldřich Hlaváč.

„Pokud jim nejsou sděleny důvody, na základě kterých je to školné eventuálně měněno, tak jsou oprávněni spoléhat na to, že bude v té výši, jak bylo ujednáno,“ podotýká nezávislý právník David Zděněk.

„Každému z rodičů, který má jakýkoliv nedoplatek vůči škole, tak jsme zaslali informaci,“ vysvětluje za školu její ředitel Denis Doksanský. Tomáš Balada, jehož dcera má maturovat, si to ale nenechal líbit a podal stížnost na ministerstvo školství. Věc kromě školní inspekce prověřuje i policie. Škola teď podle něj hrozí zrušením slevy na školném a vymáháním nedoplatku.

„Máme stáhnout všechny stížnosti do pondělí, čili během 24 hodin a omluvit se veřejně škole za poškození dobrého jména,“ popisuje Balada. Podle ředitele totiž zasílá stížnosti na školu, v nichž „školu silně poškozuje, používá mnoho nepravdivých informací i věcí, které se nikdy nestaly a ani nestanou“.

V reakci na e-mail Tomáš Balada naopak požaduje po škole nejen předložení všech podkladů, na základě kterých škola vymáhá doplatky na školném, ale i podrobné vyúčtování všech školních akcí, kterých se studenti za úhradu účastnili a které rodiče neviděli.

Tagy: