Gazdík slibuje školám miliardy na psychology. Krizi v Bílině chce ale řešit jinak

Ministr školství Petr Gazdík

České školy by během následujících let měly obdržet velmi vysoké finanční prostředky na školní psychology a další specializované pracovníky. CNN Prima NEWS to řekl ministr školství Petr Gazdík (STAN). Má jít o více než pět miliard korun, které by měly být rozděleny během příštích tří let. Krizovou situaci na základní škole Za Chlumem v Bílině chce ovšem řešit jiným způsobem, protože jde o velmi specifický případ.

Gazdík ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že školy by v nadcházejících letech měly obdržet peníze určené na psychology a podobné pracovníky. „Teď do konce května bychom měli vypsat první výzvy operačního programu Jan Ámos Komenský, který chceme spustit, a ze kterého má jít během příštích tří let celkem 5,4 miliardy korun na školní psychology, speciální a sociální pedagogy, na vytvoření týmů, které se budou zabývat psychologickou a speciálně pedagogickou intervencí,“ uvedl ministr školství.

Peníze budou určeny také na zlepšení kontaktů s rodinami. Prostředky podle něj přijdou z Evropské unie. „To všechno půjde z evropských fondů. Je to jakýsi pilotní projekt toho, aby následně tyto týmy byly vyhodnoceny, a připravuje se zákon a financování z těchto fondů,“ pokračoval Gazdík.

Na druhou stranu však připustil, že aktuální situaci na Základní škole Za Chlumem v Bílině tato vzdálená pomoc příliš neřeší. „Řešení v Bílině je ale úplně jiné,“ poznamenal šéf resortu školství.

Klíčem k úspěchu je podle Gazdíka v tomto případě spolupráce, ruku k dílu musí přiložit nejen škola, ale také Orgán sociálně-právní ochrany dětí, Policie ČR a také zřizovatel školy. „Bez spolupráce těchto institucí nebo celé veřejné správy nedojdeme k řešení a budeme se jen přetahovat o černého Petra v ruce,“ poznamenal Gazdík.

Ve výše zmíněné škole je část žáků značně agresivní. Dokonce do té míry, že školu musí hlídat bezpečnostní agentura. Má se jednat až o 30 problémových dětí, některé z nich pravděpodobně trpí psychickými poruchami. Tvrdí to starostka Zuzana Schwarz Bařtipánová i ředitelka školy Barbora Schneiderová. Tyto děti šikanují své spolužáky a terorizují dokonce i učitele.

Tagy: