Záběry Zemana otřásly politiky. Babiš prezidentův stav nekomentoval: Jedu točit Čau lidi

Prezident Miloš Zeman je hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici

VIDEO: Prezidenta Zemana přivezli do nemocnice v bezvládném stavu

Pohled na bezvládného prezidenta Miloše Zemana při příjezdu sanitkou do Ústřední vojenské nemocnice některé politiky zarazil. Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že jej ze záběrů „mrazí“. Exministr financí Miroslav Kalousek volal po více informacích o zdravotním stavu hlavy státu. Premiér Andrej Babiš, který se se Zemanem v neděli v 11:00 sešel a odjel krátce před jeho přesunem do nemocnice, na obrázky do odpoledne nereagoval, na Facebooku však ve 13:49 uvedl, že se vrátil z návštěvy prezidenta a jde „točit Čau lidi“.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček teprve před pár dny přiznal, že Miloš Zeman je už zhruba dva týdny nemocný. Situace nyní znovu vygradovala, neboť hlavu státu musela převézt sanitka do Ústřední vojenské nemocnice. Záběry kamer pak zachytily, jak jej zdravotníci ve špitálu přebírali v bezvládném stavu.

Ředitel ÚVN a prezidentův ošetřující lékař Miroslav Zavoral v krátkém vyjádření pro novináře uvedl, že důvodem hospitalizace jsou komplikace, jež provázejí Zemanovo chronické onemocnění, pro které je v nemocnici léčen. „Přesně známe diagnózu, tím způsobem jsme schopni zacílit léčbu tak, jak má vypadat,“ řekl médiím Zavoral s tím, že nemá souhlas hlavy státu k tomu, aby zveřejnil diagnózu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se s hlavou státu viděl krátce před jeho odjezdem sanitkou do ÚVN. Předseda vlády měl původně vystoupit s prohlášením před médii, ale místo toho beze slova odjel. Nyní na svém Facebooku napsal, že se s prezidentem sešel. Informace k jeho stavu neuvedl, jen zmínil svoji další akci. „Vrátil jsem se od prezidenta a budu točit Čau lidi. Dnes to asi nebude moc dlouhé. Zatím hezkou neděli vám všem,“ pronesl Babiš ve 13:49, tedy v době, kdy záběry prezidenta kolovaly médii.

Moc se omlouvám, že jsem vám včera nenapsal. Tak velice stručně. Strašně moc děkuju všem našim voličům. Bylo vás 1 458...

Posted by Andrej Babiš on Sunday, October 10, 2021

Kalousek: Máme právo na informace o stavu hlavy státu

O potřebě poskytnout více informací o Zemanově stavu volá bývalý ministr financí a exšéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Jako občan nemusím znát diagnózu prezidenta republiky. Mám ale právo na informaci, zda je schopen vykonat svoji pravomoc jmenovat vládu, ať už je diagnóza jakákoliv,“ uvedl Kalousek na Twitteru.

Ještě tvrdší je ve svém vyjádření staronový poslanec a místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Ten zkritizoval zejména Zemanovy spolupracovníky. „Lidi kolem prezidenta budou lhát do poslední minuty. Je to ostudné, trapné a nedůstojné. Že návštěva ÚVN není plánovaná, vidí každý. Nejen Zeman, ale i tito lidé mají na svědomí naprostou destrukci instituce hlavy státu v ČR,“ napsal na sociálních sítích Ženíšek.

Pohled na Zemana při příjezdu do ÚVN nemile překvapil mimo jiné šéfa SPD Tomia Okamuru. „Ze záběrů mě mrazí, Jediné, co si můžeme přát, je, aby se stav stabilizoval. Žádný slušný člověk si nemůže přát nic jiného. Z těch pár sekund mám opravdu špatný pocit,“ řekl ve vysílání Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS Okamura.

Záběry zasáhly i místopředsedu ODS Martina Kupku. Ten v Partii doplnil, že je v současné chvíli zároveň nutné mít více informací o Zemanově stavu. „Když jsme viděli ten záběr, nebudu komentovat situaci, nebylo by to důstojné ani rozumné. Obrázky mě zasáhly, pokud nebudou rychlé komentáře ze strany Hradu, budou jen další spekulace,“ řekl Kupka ve studiu CNN Prima NEWS.

Tagy: