Virus nenávisti a netolerance je v USA nebezpečnější než covid, tvrdí Mrazek

INTERVIEW 20.1.2021

Kdysi se zasadil o to, aby český prezident Václav Havel pronesl projev v americkém Kongresu. Nedávno sledoval nepokoje u Kapitolu. Jak vnímá potomek českých předků a bývalý kongresman Robert Mrazek současnou americkou společnost? Bude možné ji sjednotit? Na tyto a další otázky odpovídal v pořadu Interview na CNN Prima NEWS.

Ve středu složí přísahu nově zvolený americký prezident Joe Biden. Střídání v Bílém domě sleduje celý svět. Letos ceremoniál doprovází přísná bezpečnostní opatření. „Pro nás jako Američany by to měla být inspirativní éra, protože vítáme nového prezidenta, ale zároveň to je nebezpečné období. Ulice Washingtonu se možná podobají Moskvě. Máme u nás krizi, všude jsou příslušníci Národní gardy. Všechno to samozřejmě souvisí s útokem na Kapitol, který vyprovokoval prezident Trump, jenž brzy naštěstí bude bývalým prezidentem,“ řekl Mrazek.

Donald Trump řekl, že se inaugurace nezúčastní a přesune se na Floridu. „V USA máme dva světy – realitu a fantazijní svět. Bývalý prezident Trump žije ve fantazijním světě, který si sám vytvořil. Odmítá přijmout, že volby prohrál, i když byly stejně zabezpečené jako předchozí volby v historii Spojených států. To, že neuznává nového prezidenta, ale neznamená, že my to nebudeme oslavovat,“ sdělil bývalý kongresman s tím, že mnoho Američanů věří Trumpovým lžím.

Na hlavních ulicích Washingtonu jsou tisíce vojáků. „Tato opatření byla zavedena proto, že určitá skupina Američanů je naštvaná na celý svět, mají vymytý mozek a panují obavy, že někdo z nich by se mohl pokusit narušit inauguraci prezidenta Bidena. Je to velmi děsivé, když si představím, že tato země, která byla vybudována na svobodě, musí být uzavřena v momentě, kdy oslavujeme,“ uvedl Mrazek.

Havlova busta s kšiltovkou

FBI varovala před možností, že by během inaugurace mohlo dojít k útoku zevnitř. Podle bývalého kongresmana FBI a další policejní jednotky dělají, co mohou, aby vše proběhlo v pořádku a bezpečně.

Během nepokojů v Kapitolu byla nasazena na bustu bývalého prezidenta Václava Havla, která se v budově nachází, červená kšiltovka s Trumpovým heslem Make Amerika Great Again (Udělejme Ameriku znovu skvělou). Mrazek se s Havlem v minulosti osobně setkal. „Já jsem v podstatě zajistil, aby prezidenta Havla pozvali k projevu před Kongresem poté, co ho propustili z vězení a zvolili prezidentem. Myslím si, že to byl nejlepší projev, který jsem za celou svou dobu v Kongresu slyšel na téma svoboda a demokracie. Mluvil o tom, co to znamená a jakou cenu můžeme zaplatit za svobodu a demokracii. Často myslím na to, co by si pan Havel myslel o zvolení někoho, jako je prezident Trump,“ řekl Mrazek.

Dle jeho slov je Havlova busta s čepicí depresivním monumentem hlouposti. „To jsou všechno lidi, kteří věří velké lži, je to smutné. Neustále se dívají zpět, chtěli by vidět Ameriku, která je zase celá bílá, chtěli by znova žít v zemi, kde v uvozovkách černoši vědí, kde je jejich místo, bojí se. Podle mě je tohle také virus svého druhu, možná nebezpečnější než covid, protože je to virus nenávisti a netolerance. Prezident Biden se bude muset snažit nás zahojit a vyléčit jako celý národ a spojit nás, což bude těžké,“ dodal Mrazek.

Rozhovor Petry Vintrové s Robertem Mrazkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: