Biden překvapivě naznačil, že bez Trumpa do voleb nepůjde. Jejda, reagoval poradce

Americký prezident Joe Biden překvapil své sponzory na akci v Bostonu, když prohlásil, že pokud by nešel příští rok do voleb proti Donaldu Trumpovi, dost možná by vůbec nekandidoval. Dárce, kteří letos do prezidenta investovali nejvyšší částku v historii, polil pot. Šéf Bílého domu tak musel rychle svá slova korigovat.

Sponzoři letos do Bidenovy kampaně vložili přes 45 milionů dolarů (miliardu korun). Ještě víc než Donald Trump v roce 2019 (v přepočtu 822 milionů korun) a mnohem víc než Barack Obama v roce 2011 (v přepočtu 165 milionů korun. Přes to všechno teď Biden sponzorům  – necelý rok před volbami – naznačil, že možná ani nebude kandidovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdyby byly volby dnes, Trump by vyhrál. Poráží Bidena v klíčových státech, uvádí průzkum

„Pokud nebude kandidovat Trump, tak si nejsem jistý, jestli já ano,“ řekl Biden a opařil tím sponzory na mítinku v Bostonu. Informovala o tom americká CNN.

A v šoku byli nejen sponzoři, ale i poradci, kteří s Bidenem předvolební kampaň připravují. „Jejda,“ reagoval jeden z nich. Tým kolem prezidenta se následně snažil výrok sponzorům kvapně vysvětlit. Podle poradců Biden využíval podobnou rétoriku i před předchozími volbami.

Hašení průšvihu

„Prezident Biden v roce 2020 prohlásil, že kandiduje, aby obnovil duši našeho národa. Správně považuje bývalého prezidenta za výjimečnou hrozbu pro naši demokracii. Prezident Biden Trumpa porazil už dříve a udělá to znovu,“ řekl CNN Chris Coons, senátor za stát Delaware a národní spolupředseda Bidenovy kampaně v roce 2024.

Nakonec musel svá slova korigovat i sám Biden. Reportéři se ho v Bílém domě pro jistotu ještě jednou zeptali, jestli by kandidoval, i kdyby Trump vypadl ze hry. „Očekávám, že ano. Ale podívejte se, on kandiduje, takže já musím taky,“ řekl prezident.

Biden na setkání se sponzory potvrdil, že jeho hlavní motivací pro kandidaturu je porazit Trumpa, kterého považuje za hrozbu pro demokracii a řád v USA. A řekl i proč.

„Trump už to ani nijak neskrývá. Říká nám, co všechno se chystá udělat,“ uvedl Biden.

Odkazoval tím na nedávný Trumpův projev v New Hampshire, kde se exprezident ostře vymezil vůči politické levici.

„Vymýtíme komunisty, marxisty, fašisty a radikální levicové zločince, kteří žijí v naší zemi jako škůdci. Skutečnou hrozbou není radikální pravice. Skutečná hrozba pochází od radikální levice a roste každým dnem,“ řekl Trump. „Biden ani neví, že je naživu. Nedokáže poskládat dvě věty za sebou,“ glosoval před časem.

I přes nynější zmatky je kandidatura Bidena stále vysoce pravděpodobná. Z doposud ohlášených kandidátů ostatně demokrati nemají nikoho jiného, kdo by se mu mohl v preferencích rovnat.

Konkurenci v republikánském poli nemá ani Trump. Svého času s ním vedl vyrovnaný boj floridský guvernér Ron DeSantis, jeho preference ale významně poklesly. Na Trumpa v republikánském poli ztrácí i výstřední podnikatel Vivek Ramaswamy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Biden nazval čínského prezidenta diktátorem

Tagy: