Biden prozradil podmínku svého odchodu. Vyšší věk vnímá jako přednost, přiznal však i chybu

Joe Biden v debatě na CNN

Biden o možnosti opustit kampaň

Americký prezident Joe Biden by podle svých slov odstoupil z předvolební kampaně před listopadovými volbami v USA v případě, že by mu to doporučili lékaři. V úterý to uvedl v rozhovoru pro americká média. Úřadující prezident USA zároveň přiznal, že se v nedávné debatě s Donaldem Trumpem na CNN dopustil chyby.

V ostře sledované debatě na CNN se svým politickým soupeřem Donaldem Trumpem se Biden podle svých slov dopustil chyby. Podcenil prý svou roli v americké politice, informovala televize CBS.

ČTĚTE DÁLE: Biden v projevu z Oválné pracovny – Hrajme férově, rozpory řešme volbami, nikoli střelbou

„V minulosti jsem sám sebe charakterizoval jako přechodného kandidáta na prezidenta s tím, že časem budu moci předat břemeno někomu dalšímu,“ popsal Biden situaci z roku 2020. „Upřímně, nečekal jsem, že se situace v zemi vyvine tak špatným směrem,“ nastínil svůj postoj a důvod k obhajobě mandátu.

V současné chvíli o odstoupení z boje o Bílý dům jednaosmdesátiletý Biden neuvažuje, uvedl web časopisu The Wrap. Svůj pokročilý věk vnímá spíše jako přednost. „Zcela upřímně si myslím, že jednou z věcí, kterou s sebou věk přináší, je špetka moudrosti,“ uvedl zkušený politik. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že již prokázal své vůdčí schopnosti v čele USA.

Z předvolební kampaně by Biden odstoupil na doporučení lékařů. „Kdyby se objevily nějaké zdravotní potíže, kdyby přišli lékaři a řekli, že mám ten a ten problém,“ přiblížil prezident.

Podle zjištění CNN k odstoupení Bidena z volebního klání vyzývá i část demokratické strany. Mluvčí Bidenovy prezidentské kampaně Michael Tyler již dříve možnost Bidenova odstoupení z obhajoby rezolutně odmítl. Již dříve jeho slova citovala televize CBS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svoboda – Atentát pomůže Trumpovi v kampani. Emoce za pár dní poleví, namítá Klvaňa

Tagy: